2015 är den väldigt tjocka romanens år

Klencke-Atlas-001

Foto: British Library. Public Domain

Man brukar säga att novellen passar vår tid och dess temperament perfekt, men stämmer verkligen det? Att läsa en novell kräver i regel mycket mer koncentration än att läsa motsvarande antal sidor i en roman. En tjock roman har ofta långa partier som man kan skumma, utan att villa bort sig eller få allt för dåligt samvete. Om en författare använder femton sidor för att beskriva exempelvis en gotisk katedral eller kanske några vackra träd, så finns risken att vissa läsare skummar.

Boris Kashka utser rentav, i en underhållande och intressant artikel i Vulture, 2015 till den väldigt tjocka romanens år: ”When Did Books Get So Freaking Enormous? The Year of the Very Long Novel” Feta romaner har ju sina fördelar, fråga Knausgårds och George R.R. Martins fans, men det verkar också rimligt att ställa särskilt höga krav på sällsynt långa romaner:

”The flipside is that you’re setting up some serious expectations. ‘If you’re picking up a big book,’ says Farrar, Straus and Giroux publisher Galassi, ‘you’re competing with Tolstoy but you’re also under the shadow of Tolstoy.’ Galassi’s next VLN [Very Long Novel], coming out in June, is an 816-page novel by Stephen Jarvis called Death and Mr. Pickwick. It’s a fictionalized account of the creation of Dickens’s first novel. The catalogue copy opens by calling it ‘a vast, richly imagined, Dickensian work.'”

9780374139667

En tjock roman om Charles Dickens,
som var en mästare på långa romaner

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s