Veckans dikt 41: ”Vowels” av Christian Bök

 

loveless vessels

we vow
solo love

we see
love solve loss

else we see
love sow woe

selves we woo
we lose

losses we levee
we owe

we sell
loose vows

so we love

less well

so low
so level

wolves evolve

 

Christian Bök

© Christian Bök

Ett varmt tack till Christian som lät oss publicera den här dikten, hämtad ur hans smått klassiska Eunoia (2001). Ordet ”eunoia” betyder något i stil med vackert eller väl genomfört tänkande, och är det kortaste engelska ordet som innehåller fem vokaler. Bök är inspirerad av Oulipo, den litterära gruppen som är känd för att arbeta med självvalda begränsningar. Det mest kända exemplet är kanske Georges Perecs roman La disparition (1969), som helt saknar vokalen ”e”.

Det fantastiska med Böks dikter är att de både är experimentella och relativt lättillgängliga, åtminstone på ett plan. Just ”Vowels” associerar kanske främst till Rimbaud, men Böks dikter är ofta musikaliska, rytmiska och sällsynt suggestiva. Men det är inte utan anledning de fått en viss kultstatus. Läs mer.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Veckans dikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s