Böckerna och litteraturen enligt illustratören Tom Gauld

tgcomny2

Tom Gauld är en brittisk serietecknare och illustratör baserad i London, som har gjort jobb för publikationer som The Guardian, New York Times, The New Yorker och Washington Post. Hans humor är stillsam, underfundig och filosofisk, ibland för den tankarna till ståuppkomikern Dimitri Martin. Stilen i teckningarna och serierna för snarare tankarna till exempelvis kollegan Roz Chast, fast Gaulds stil är kanske lite mer nedtonad och avskalad. Som en blandning av Chast och Luke Ramsey möjligen, men Gauld har en väldigt distinkt stil, som dessutom är beroendeframkallande.

57_tgjetpack

Gauld gör även böcker, som ges ut av ett av världens förnämsta förlag för tecknat och serier, Drawn & Quarterly, och två av hans senaste titlar är You’re All Just Jealous of My Jetpack och Goliath, som har fått strålande recensioner och har erövrat en hel del priser.

tumblr

Vi vill inte bara uppmärksamma Tom Gauld för att han är en briljant tecknare och illustratör eller bara för att han är en stor humorist. Vi vill särskilt uppmärksamma honom för att han gör väldigt roliga serier och illustrationer om böcker och litteratur.

Ett varmt tack till Tom Gauld som lät oss välja och vraka bland materialet på hans hemsida. En del av hans arbeten finns att köpa som tryck, och det vi lyft fram är naturligtvis bara ett litet urval.

68_12

68_01

68_06

68_08

42_romance

42_thriller

De fyra första illustrationerna har varit införda i The Guardian och finns som tryck. De två sista har varit införda i Washington Post, som illustrationer till en artikel om genrelitteratur.

Trycken är dyra men det finns ett bra alternativ, en serie med 12 vykort som kostar ungefär femtio kronor.

39_locked

Tom Gauld hittar du även på Twitter, Flickr och Tumblr. Och som avslutning, sanningen bakom statistik om skrivande:

tumblr_np3kz48Yrf1rwkrdbo1_500

Införd i The New Yorker 29:e maj 2015

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s