De 10 bästa amerikanska böckerna juni 2015

När man följer den amerikanska, och i någon mån den brittiska, bokutgivningen får man en känsla av att tempot är betydligt mycket mer uppskruvat än i Sverige. Många sajter, tidningar och tidskrifter väljer ut de 5, 10 eller 15 böcker de tycker är mest spännande eller intressanta varje månad.

Vi började göra en egen lista förra månaden och fortsätter med det. Självklart har vi inte valt ut de 10 bästa böckerna, vi har valt ut de 10 böcker som vi tror är mest spännande och intressanta, men det blir för långt att skriva i en rubrik.

seven good years

Israelen Etgar Keret är en underbar och smått unik novellist, men i The Seven Good Years (Granta) skriver han självbiografiskt. Titelns sju år är dem mellan sonens födelse och faderns död. Sonen föds under en terroristattack och fadern dör i cancer. Keret är ett komiskt geni, kanske tonas humorn nu ned något, men han är också en varm och klok person, med blick för livets absurditeter. Läs intervju. Läs noveller.

ladda ned

Jonathan Galassi har en tung position på förlaget Farrar, Straus & Giroux och hans debutroman, Muse (Knopf), handlar om två rivaliserande förläggare och en författare, som de både är smått besatta av. Om man tycker att förlagsvärlden är det mest romantiska som finns, känns den här romanen som ett säkert kort. Förutom att vara förläggare skriver Galassi poesi och kritik.

556ca3e04ae56e586e4581a5_june-books-patience-and-fortitude

Om man tycker att bibliotek är det mest romantiska som finns, är nog Patience and Fortitude (Mellville House) ett säkert kort. Efter finanskraschen 2008 lanserades planer på att stycka upp den anrika institutionen NYPL: New York Public Library. Tanken var att flytta stora delar av biblioteket, dess samlingar, till New Jersey och slå mynt av den attraktiva marken/lokalerna inne i New York. Scott Sherman såg tidigt vad som var på väg att hända och hans rapportering fick folk att reagera. Boken handlar om kampen för att rädda NYPL.

unnamed (1)

Yoel Hoffman är inte heller amerikan men vi väljer ibland översatt litteratur utgiven i Amerika, och New Directions har en unik förmåga att plocka fram det bästa från olika länder. Hoffman beskrivs som Israels avantgardistiska geni, som om det bara funnes ett. Som titeln antyder så handlar boken om känslor, framkallade av familjen, förluster, kärlekar och livet i Israel. Moods är en självbiografisk roman som beskrivs som ”fiction for lovers of poetry and poetry for lovers of fiction”

unnamed

unnamed (3)

Och så ger New Directions ut två romaner av Enrique Vila-Matas, The Illogic of Kassel och A Brief History of Portable Literature. Ni minns kanske Bartelby & Co (Tranan) och Dublinesk (Tranan), bland de bättre böckerna som gavs ut i Sverige 2014 respektive 2013. Om man tycker att det mest romantiska som finns är böcker om böcker och litterära sällskap, då måste det här vara ganska säkra kort.

556ca3d1378caf0d670e5be4_june-books-girl-at-war

Vi känner inte till Sara Nović men hennes debutroman, som handlar om hur en ung kvinnas liv påverkas av kriget, från att det bryter ut i Kroatien till långt senare, är omskriven. Är Girl at War (Random House) sommarens debutroman? En av sommarens allra bästa?

ladda ned (1)

Kent Haruf (1943-2014) måste betraktas som en ovanligt folkkär författare och hans romaner brukar utspela sig i Holt, Colorado, och det gör den naturligtvis också i Our Souls at Night (Knopf), avslutningen på hans livsverk. Fin text av Haruf i Granta: ”The Making of a Writer”

ladda ned (2)

Det kanadensiska förlaget Drawn and Quarterly firar sina sagolika första 25 år med en gigantisk antologi med serier gjorda av alla dem som tillsammans med en handfull otroligt kunniga personer, med grundaren Chris Oliveros i spetsen, gjort D+Q till en av världens främsta utgivare av kvalitetsserier. Man har grävt djupt i arkiven och dessutom innehåller Drawn and Quarterly essäer av bland andra Jonathan Lethem och Margaret Atwood.

101-detectives

För att få ihop 10 riktigt löftesrika böcker var vi tvungna att fuska lite till, ta med 101 Detectives (And Other Stories) av den sydafrikanske författaren Ivan Vladislavić, som anses vara en av de största litterära stjärnorna i dagens Sydafrika. Förlagets beskrivning av novellsamlingen låter spännande:

”In this new collection of stories, award-winning author Ivan Vladislavić invites readers to do some detective work of their own. Each story can be read as just that – a story – or you can dig a little deeper. Take a closer look, examine the artefact from all angles, and consider the clues and patterns concealed within.”

Förlaget Tranan har gett ut åtminstone två böcker på svenska av Vladislavić, vi rekommenderar varmt den burleska satiren Snabbköpet Rastlös, som utspelar sig i Johannesburg mitt under omvälvningarna i Sydafrika på 90-talet.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Listor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s