Foto: ”Where We Live” av David Graham

16_Alpine_CA_2007

Alpine, CA, 2007 Alla foton © David Graham

1979 började David Graham fotografera med en storbildskamera, och han har sedan dess utforskat Amerika, amerikanerna och det amerikanska. Han har gjort det inom ramen för amerikanska former som snapshot, semesterbilder och familjeporträtt. Just nu pågår en utställning på Laurence Miller Gallery i New York: ”Where We Live: Photographs of the American Home” De har haft vänligheten att låta oss visa några av fotona.

Grahams stil har påverkats av att han började fota med en storbildskamera. ”The camera was so slow and expensive to shoot, I wanted to get the most out of it,” har Graham sagt om sin stil. ”So I loaded in detail, color, subject, structure, historical references, and humor – I wanted everything.”

Humorn är en viktig del av Grahams foto och ofta fångar han det oförmodade mötet mellan olika kontrasterande eller förstärkande element. Han är intresserad av kontraster och unika, individuella och originella uttryck, oavsett om det handlar om en person eller, som ofta är fallet i den här utställningen, någons hem.

Graham har sagt att Amerika har blivit mycket mer homogent och förutsägbart under de decennier han har varit verksam. Men han fortsätter att utforska det unika, individuella och det som sticker ut. Titlarna på Grahams böcker säger också något om hans produktion och inriktning, exempelvis American BeautyOnly in AmericaTaking LibertiesAlone Together och Almost Paradise.

Summer in Maine, Rome, ME 1980

Summer in Maine, Rome, ME, 1980

Ntl. Freshwater Fishing Hall of Fame,Hayward, WI, 1984

Natural Freshwater Fishing Hall of Fame, Hayward, WI, 1984

Jeannine and the Lewis's Pocatello, ID 1981

 Jeannine and the Lewis’s Pocatello, ID, 1981

Marge_Gapps_Phila_PA_1979

Marge Gapp’s Studio, Philadelphia, PA, 1979

Maumee_OH_1988

Maumee, OH, 1988

Paradise_PA_1989

Paradise, PA, 1989

Niles,Illinois,1988

Niles, Illinois, 1988

1_Hallam_PA_1989

Hallam, PA, 1989

Providence_RI_1989

Providence, RI, 1989

Ett varmt tack till Laurence Miller Gallery, vars hemsida kan vara värd ett besök då och då. David Grahams hemsida rekommenderas också varm. Man hittar många foton om man klickar sig vidare till hans olika böcker. Gallery 399 i Philadelphia har också en fin samling med foton av David Graham.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s