Ny bok med Dan Stiles konsertposters

Dan Stiles
One Thing Leads to Another
Förord: Paul Grushkin
powerHouse Books

Paul Grushkin vet antagligen mer än de allra flesta om konsertposters och han skriver ett lika hyllande som initierat förord till Dan Stiles nya nästan överväldigande praktfulla bok: One Thing Leads To Another: The Posters and Art of Dan Stiles. Fastställer Grushkin:

”Stiles greatest posters give us simple truths. He understands when a great poster reveals itself it stands as just what it is—a provider of perceived and unadorned truth. That truth is its central narrative well revealed. The success of the poster is when it’s celebrated by its viewers as that truthful portrayal because its narrative hits home to hundreds of people personally, its narrative really is true to the band or song, and ultimately, the narrative speaks for itself. In so doing all of this, the poster artist nails it. He gets it.”

the xx Dan Stiles

© Dan Stiles / powerHouse Books

Skivkonvolut har alltid fått mer erkänsla och uppmärksamhet än konsertposters. Men om du gillar modern indierock har du kanske sett någon eller några av Stiles både trippiga och distinkta posters till konserter med grupper och artister som Arctic Monkeys, Bright Eyes, Wilco, The Knife, Feist, The XX, Sigur Rós, Death Cab for Cutie, M83, Band of Horses, Arcade Fire, The National och många många fler. Även inom andra genrer.

© Dan Stiles / powerHouse Books

Stiles har gjort posters sedan 2000 och hans produktion är omfattande, konstigt nog är det första gången de presenteras så här utförligt. Det främsta syftet med en konsertposter är naturligtvis att locka publik, men Stiles har en fantastisk förmåga att skapa visuella uttryck som är som en förlängning av musiken. Hans posters är nästan som en del av konsertupplevelsen och bäraren av ett kanske livslångt minne. Stiles posters görs i små upplagor och har ett högt samlarvärde.

© Dan Stiles / powerHouse Books

One Thing Leads to Another är en omfattande bok. Förutom förordet och alla posters, ett samtal mellan Stiles och Mark Brickey och en hel del om Stiles andra verksamhetsområden, hans jobb för olika företag, skivkonvolut och illustrationer till barnböcker. Han har även designat tyger.

sylus final

© Dan Stiles / powerHouse Books

En sak som gör den här boken ännu mer åtråvärd är att Stiles själv skriver om sitt skapande, och han skriver väldigt bra och okonstlat om grafisk design som konst, färgteori, typografi med mera. Ibland blir tonen lite undervisande, men överlag är det väldigt bra texter, engagerade och engagerande. Huvudnumret är naturligtvis affischerna, som man även kan botanisera bland på Stiles hemsida.

© Dan Stiles / powerHouse Books

Spotify-lista: One Thing Leads to Another

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s