Barnbok: ”Skogens hemligheter” av Jimmy Liao

1. OmslagÔÇôfrilagd bild_Skogens_hemligheter

Jimmy Liao
Skogens hemligheter
Övers. Anna Gustafsson Chen
Mirando bokförlag

Vi blir ibland tillfrågade om vi vill recensera böcker, men recenserar i regel inte barnböcker, om det inte är något speciellt. Skogens hemligheter av Jimmy Liao är verkligen speciell. Det är den taiwanesiske superstjärnans underbara och smått klassiska debutbok, vagt inspirerad av Alice i underlandet. Idag har Liao hunnit illustrera och skriva ett fyrtiotal och är en firad och älskad författare i Asien, men också mer och mer i Europa och USA.

Den första illustrationen föreställer en gigantisk tygkanin som balanserar på ett ben och lutar sig fram över ett sovande barn och hennes kramdjur, en svart liten hund. Ett fönster står öppet och utanför i mörkret syns träd. Vinden tar tag i gardinerna som för att påminna om allt spännande i skogen utanför.

Sedan inleds själva berättelsen i Skogens hemligheter som är äventyrlig, rolig, fantasifull och oerhört charmig. ”Det var onsdag eftermiddag,” berättar barnet, ”det blåste lite och jag somnade … De vita gardinerna fladdrade lätt i vinden.” Och på nästa sida: ”Den ulliga kaninen dök upp och visslade på mig utanför fönstret.” Sedan bär det av ut i skogen, som till en början är lite kuslig.

SKOGENS-HEMLIGHETER

Kaninen är en riktig upptågsmakare och tillsammans med barnet ger den sig ut på ett riktigt äventyr. De besöker mystiska grottor och små små hus. Det allra bästa är kanske att kaninen låter barnet rida på dess rygg. Liao är oerhört skicklig på att med små medel skapa spänning, vilket han bland annat gör genom glidningar i berättelsen mellan dröm och verklighet. När äventyret, men inte drömmen, är över har skogen flyttat in i barnets rum. Den har blivit något välbekant och ofarligt.

SKOGENS-HEMLIGHETER-2

Jag har redan lovat bort den här boken till Ester, som är tre år och älskar sagoböcker. Jag kunde inte låta bli att visa boken för henne och hennes spontana reaktioner, när hon bläddrade i boken själv, var oerhört positiva. En femma av fem möjliga. Den rekommenderade åldern är 3-6 år men den karakteriseras också som en ”allåldersbok”.

Stjärnenatt-webb-1_Pawel-Flato

Av Jimmy Liao finns i skrivande stund en annan titel på svenska, Stjärnenatt, också den utgiven av Mirando bokförlag. Om du gillar barnböcker av hög kvalitet, besök deras hemsida.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Recensioner

Ett svar till “Barnbok: ”Skogens hemligheter” av Jimmy Liao

  1. Adam

    Ester är förväntansfull!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s