Tung, vacker och unik volym full av bilder på träd

nbf_cover_f

Neubau Forst Catalogue: Urban Tree Collection for the
Modern Architect & Designer Generated & Edited by Neubau
Neubau Design Studio
Lars Müller Publishing, 2014

Som den bokomslagsnörd jag är går jag i spinn av den här boken redan innan jag öppnat den. Pärlgrått vävomslag. Blindpräglad text på framsidan, samma text i svart tryck på baksidan. Svarta prickar i ett till synes slumpartat mönster på framsidan, samma prickar blindpräglade på baksidan. Råskurna kanter, närapå kvadratiskt format.

NBF-Front_0513_20001

Jag ryser av välbehag när jag inser att det mystiska mönstret är en karta över träden i katalogen. På bokens första sidor upprepas mönstret och där anges i tur och ordning var i Berlin träden finns – med GPS-koordinater och adresser – vilka arter det är och vilka nummer respektive träd har i katalogen.

Det är nämligen en slags trädkatalog jag har framför mig. Neubau Forst Catalogue är en digital katalog samt en tryckt bok innehållande en enorm samling detaljerade trädsilhuetter och vektoriserade ”trädskulpturer” för moderna arkitekter och designers, som undertiteln berättar.

PNBF_1816_2000

Under fem års tid har 20 personer, med hjälp av en metod som utvecklats speciellt för detta projekt, för hand digitalt frilagt träden från sin ursprungliga stadsmiljö i Berlin. Materialet kännetecknas av sin omfattning, enastående kvalitet vad gäller detaljer och utmärkta upplösning.

De specifika träden valdes ut enligt en speciell och ganska nördig matris. Bokstäverna i namnet på designstudion ifråga, Neubau, lades ut över en karta av Berlin. De träd som var belägna på vissa specifika punkter under bokstäverna valdes ut att visas i katalogen. Under åren 2009-2013 fotograferades, dokumenterades, katalogiserades, frilades och vektoriserades sedan dessa träd systematiskt i såväl sommar- som vinterskrud.

3neubauforst-3

Katalogen innehåller totalt 683 nedladdningsbara digitala kompositioner – 41 vektorgrafiska trädsilhuetter, 315 frilagda träd och 327 trädmoduler med löv. Genom att kombinera träden och modulerna kan användaren skapa oändligt många egna kombinationer av trädplanteringar. Eftersom träden är så väl frilagda kan de även läggas omlott och bilda skogar utan att några vita konturer förstör illusionen. Ett bibliotek av träd som kan planteras digitalt varhelst det behövs, nedladdningsbart till en kostnad av knappt €300. Det är priset utan boken, som kostar lite drygt 400 kronor.

NBF_1805_20001

Neubau Design Studio har givit ut liknande publikationer tidigare, såsom Neubau Welt och Neubau Tools. Dessa kataloger innehåller frilagda bilder och silhuetter av föremål, möbler, människor, djur, fordon etcetera – även dessa är samlingar av vektorgrafik för användning i modern arkitektur och design. De har även givit ut samlingar av mönster, rutnätssystem, streckade linjer – allt kan moderniseras och vektoriseras verkar man tycka på Neubau Design Studio.

När utställningen Neubauism visades i Eindhoven 2008, och där designstudions tidigare vektorprojekt presenterades, visste de inte hur de skulle kunna toppa allt de hittills åstadkommit. Kollegorna på Neubau började spåna på om det vore möjligt att göra en vektorsamling av träd.

NBF_1815_20001

Efter genomförandet konstaterar de att de inte visste vad de gav sig in på. Liknande projekt hade varit på tal tidigare, men datorernas och programmens prestanda var inte tillräckliga. Ett träd med alla dess tusentals förgreningar behöver enorma mängder så kallade ankarpunkter för att kunna vektoriseras med den detaljrikedom som önskas, och det har tidigare inte varit möjligt att genomföra utan att programvaran kraschar.

Prestandan hos programmen har dock förbättrats enormt och Neubau utvecklade även viss egen programvara för ändamålet. Frågetecken uppstod dock ändå. Hur skulle det till exempel gå till att välja ut träden, fotografera dem i tillräckligt hög upplösning från exakt samma punkt under olika årstider och sedan frilägga dem på samma sätt trots att de var 20 personer som skulle genomföra projektet tillsammans? Mycket noggranna regler och system sattes upp för att få det att fungera.

NBF_1824_2000

Under de följande fem åren blev kamerorna så mycket bättre att vissa av träden fotades om efter ett antal år. Neubau Forst blev så nästan till ett evighetsprojekt, men roddes till sist i land. Jag som själv arbetar mycket digitalt och mer än en gång försökt frilägga ett träd förstår att den här katalogen är något av en sensation.

Som kuriosa berättar två kollegor från designstudion i ett samtal med förläggaren Lars Müller om ett sammanträffande under arbetet med Neubau Forst. Konstnären Joseph Beuys genomförde med hjälp av volontärer under 1980-talet ett konstprojekt som han kallade 7000 Eichen – Stadtverwaldung statt Stadtverwaltung. Under några år planterades tusentals ekar i Kassel. Det visade sig att en av volontärerna arbetade på Berlins Stadskontor och blev av en slump kontaktad av Neubau under projektet, då de behövde hjälp att artbestämma träden.

Tjänstemannen var först misstänksam mot projektet, men när designstudion gjorde jämförelsen mellan Neubau Forst och Joseph Beuys 7000 Eichen blev han eld och lågor och ägnade två veckor åt att tillsammans med Neubau-teamet artbestämma alla träd i katalogen.

NBF_1825_20001

Även om huvudingrediensen i Neubau Forst är av digital natur, anser Neubau själva att digitalt och analogt är lika mycket värt i projektet. De digitala nedladdningsbara vektorbilderna finns tryckta mot både vit och svart bakgrund i boken, som på så vis blir som ett visningsexemplar över hur skickligt frilagda träden är. Boken i sig är som en otroligt vacker och minimalistisk konstbok.

NBF_1832_200021

Jag är helt såld på Neubaus arbeten och det här är som sagt det mest omfattande projektet de företagit sig. Boken är lika estetiskt tilltalande som projektet är stort. Jag kan inte låta bli att undra vad som möjligen skulle kunna toppa Neubau Welt, Neubau Tools och Neubau Forst. Neubau Bacteria kanske? Eller Neubau Universe? Eller varför inte Neubau Coffee Stains, som skulle vara perfekt att använda i grafisk design när man vill lägga till lite patina. Vilket osökt leder mig in på en avslutande betraktelse.

NBF_1818_20001

I samma ögonblick som jag skriver första meningen i den här recensionen kommer servitrisen på caféet jag sitter på med mitt kaffe. Jag ser liksom i slow motion hur hon böjer sig fram och ställer det av latteskum kladdiga glaset rakt på boken! Innan jag hinner lyfta glaset har det bildats några oregelbundna ljusbruna fläckar på det annars så perfekta omslaget.

Jag får nästan andnöd, men servitrisen märker inte ens att hon kladdat på en bok – så minimalistiskt är alltså omslaget. När jag hämtat mig tänker jag att fläckarna får bli som en del av bokens historia – det är ju trots allt inte hela världen. Det är bara silhuetten av en god kaffe mitt emellan Karlsgartnerstrasse och Herrfurthplatz 7.

Malin Lindgren

Malin Lindgren är uppvuxen i Färila, arbetar som visuell kommunikatör och har en magisterexamen i Keramik- och Glasformgivning från Konstfack.

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s