En fantastisk liten bok om jakt på tvättbjörn

cooningcover-350x350

More Cooning With Cooners
Red. Kalev Erickson
Archive of Modern Conflict, 2011

Vi har skrivit tidigare om Archive of Modern Conflict (AMC), som grundades av den kanadensiske miljardären David Thomson och Timothy Prus för ungefär tjugo år sedan. Prus har sedan dess lett arkivet som idag har något i stil med 4 miljoner foton i sin ägo. Fotona, ofta riktigt udda saker, köps in på loppmarknader och ibland köps hela samlingar in, som exempelvis samtliga foton från Kameruns första studio för färgfoto.

AMC ger ut underbara och extraordinära böcker, som ofta erövrar priser, och en genuint spännande och originell tidskrift, Amc², som till stora delar är fotobaserad. Bokutgivningen och tidskriften verkar emellertid bara vara en liten del av den verksamhet som bedrivs av AMC, som håller en ganska låg, somliga skulle säga hemlighetsfull, profil.

Vi har tidigare skrivit om The Night Climbers of Cambridge, som den franske fotografen och konstnären Thomas Mailaender ligger bakom – ursprungligen utgiven av anrika Chatto & Windus 1937, en fotobok som handlar om en slags informell rörelse i dåtidens Cambridge, unga män som nattetid klättrade längs fasaderna på stadens historiska universitetsbyggnader. Vi har också skrivit om AMC² Nr.10 som har ett Afrikatema och gavs ut i samband med fotofestivalen LagosPhoto 2014.

Både The Night Climbers of Cambridge och AMC² Nr.10 är ganska udda publikationer, och vackra bokobjekt, men frågan är om inte More Cooning With Cooners är snäppet mer udda – ett urval Kodachrome-foton på temat jakt på tvättbjörn som är tagna på 60-talet i Ohio. Fotona härrör från en familjs fotosamling, fotona är ”the work of a single, but unknown, photographer with a clear enthusiasm for the hunt.”

Det är som om Archive of Modern Conflict mycket medvetet flyttar fokus från centrum – Lady Gaga och Vita huset – och söker sig ut i marginalerna för att undersöka vad man kan hitta där; Kameruns första fotostudio för färgfoto, män som klättrar på universitetsbyggnader och män som jagar tvättbjörn är bara några exempel. Det är otroligt spännande att följa AMC.

Boken är delvis inspirerad av en bok från 1924, Cooning with Cooners, och det finns en helt osannolik dikt hämtad från den, som heter ”Dat Scanlus Coonhunt Itch”. Det här är några rader hämtade ur den, signerad Albertson kort och gott:

Elizajane where you done put
Dat can ob coongrease fat,
An tell me wher you think I find
Dat coonhunt lantern at
You done will hab to grease ma boots
And gib my pants a stich
Because i hab de simptons
Ob dat scanlus coonhunt Itch.

Om man principiellt är emot jakt, kanske det hjälper lite grand att veta att tvättbjörnen på intet sätt är hotad, stammen är stabil. Som vanligt placeras en intressant, informativ och lite excentrisk text som avslutning på boken. Innan man når fram till den får man tolka bilderna bäst man vill, vilket inte är helt lätt.

Allt är så utstuderat snyggt med den här boken, designad av Jack Welsh och Kalev Erickson. Själva omslaget i tyg med en tvättbjörns svarta täckning. Fotona beskurna med rundade kanter. Och illustrationerna på försättsbladen, gjorda av Tyler Hilton. Boken är dessutom bara gjord i 500 exemplar. Vid förfrågan kan ett exemplar levereras i en kassett klädd med tvättbjörnspäls.

Enligt den avslutande texten, skriven av Ed Jones och Timothy Prus, använder de äkta tvättbjörnsjägarna inte skjutvapen. Det riskerar att förstöra pälsen, istället är det hundarna som fångar in björnarna, som alls inte är harmlösa, eller så skakas de ned från träden, dit de brukar ta sin tillflykt. De korsar också sina egna spår för att förvilla hundarna. Eller så ger de sig ut i vattendrag, där är de i övertag gentemot hundarna, som ibland får sätta livet till. Hundarna är ofta väldigt specialiserade och kan kosta betydande summor.

Jones och Prus beskriver jakten lite som en kvarleva från en annan tid, både av dikten och fotona att döma var det en strängt manlig syssla på 60-talet. Den har tydligen inte förändrats särskilt mycket. Så här skriver de i ett stycke:

”The racoon is manifest throughout American history as both symbol and hunted animal, and the demand for its coat arrives in regular waves of intensity. The mysterious Hatteras Indians of North Carolina, supposedly the remnants of the Lost Colony of 1587, were famed for their racoon-based apparel. In Mic-Mac myth a racoon stealing food causes two blind men to fight. When captured, the animal has the striped markings and bandit mask charcoaled onto its fur as a remainder of its guilt. And the racoon rage of the 1920s was repeated in the 1950s when Fess Parker – the screen star who at different times in his career played both Davy Crockett and Daniel Boone – rose to fame, and Disney’s promotion of the movie Davy Crockett, King of the Wild Frontier was followed by a rise in racoon prices from 25c to $8 per pound.”

Jag hade ingen aning om att jag ville veta så här mycket om jakt på tvättbjörn. I ett tidigare blogginlägg skrev jag att ”AMC är som ett forskningsinstitut helt styrt av nyfikenhet, fördomsfrihet, intuition och smak. Om man ser AMC som ett forskningsinstitut, är det dessutom i sällsynt hög grad präglat av humor.” Det kanske ligger något i det, men jag lutar mer och mer åt att betrakta AMC som ett konstnärligt projekt. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s