Novellen 105: ”Reading Comprehension: Text No. 1” av Alejandro Zambra

Cover for My Documents [Alejandro Zambra]

”[…] Zambra’s work possesses a historical sadness that has no time for the gloss of nostalgia. It’s a literature that believes in itself, even when it’s mired in despair.”
– Michael Greenberg i Bookforum

Vi har tipsat om andra noveller av chilenaren Alejandro Zambra och allt tyder på att vi kommer att fortsätta göra det. Zambra har jämförts med Roberto Bolaño och just nu är han en av den samtida latinamerikanska litteraturens klarast lysande stjärnor.

”Reading Comprehension: Text No. 1” börjar som en drift med proven i det chilenska undervisningssystemet och det utbredda fusk som är förknippat med dem. Men Zambra får berättelsen att växa till något betydligt större och djupare. Han leker ganska ordentligt med novellformen.

Novellsamlingen My Documents, som har fått sällsynt fina recensioner, rekommenderas varmt. Den första upplagan av den amerikanska utgåvan är slutsåld, men den gavs nyligen ut i Storbritannien av Fitzcarraldo Editions.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s