En sommar med Proust?

1415636809310416

En sommar med Proust
Red. Laura El Makki
Övers. Jan Stolpe
Atlantis

”Det sanna livet, det liv som äntligen blivit upptäckt och belyst och som följaktligen är det enda man lever fullt ut, är litteraturen.”
Den återfunna tiden

Jag älskar böcker. För mig är böcker nästan lika viktiga som mat, minst lika viktiga som renlighet och vårdad klädsel. Jag läser ofta hellre om städer än besöker dem, men det är inte dumt att vara i en främmande stad och stanna hemma på hotellet och läsa om den, i någon anonym lobby, istället för att åka på sightseeing. Istället för att bara läsa en bok läser jag ibland en bok om en annan bok – böcker om böcker är en av mina favoritkategorier.

”Det är tråkigt att man måste bli mycket sjuk eller bryta benet för att få tid att läsa På spaning.” Det är Marcel Prousts bror, Robert, som beklagar sig. Lösningen på problemet, att hinna läsa de sju banden och 3000 sidorna i Prousts mästerverk På spaning efter den tid som flytt, finns redan i titeln på den underbara franska antologin En sommar med Proust. Redaktör Laura El Makki har samlat åtta verkliga Proust-kännare som belyser På spaning från rader av olika synvinklar, och de gör sitt bästa för att locka till läsning.

Men På spaning är ju inte bara omfångsrik, det är en av världens allra främsta romaner och en av de svåraste. Det krävs verkligt mod för att ta sig an den. Det hävdas att det är få som läser samtliga sju volymer och att det finns en lag som gällt ända sedan den först kom ut. Skriver Antoine Compagnon i bokens första del: ”bara hälften av dem som köpte Swanns värld skaffar sig andra delen, I skuggan av unga flickor i blom, och bara hälften som köper I skuggan av unga flickor i blom skaffar sig Kring Guermantes, tredje delen.” Fortsättningen är mer hoppfull: ”Men sedan ger läsarna inte längre tappt, genom Sodom och Gomorra, Den fångna, Rymmerskan och Den återfunna tiden.”

En annan egenhet med På spaning är att den inte går att kategorisera. Julia Kristeva, som skriver om Proust och fantasin, använder kalejdoskopet som liknelse, men man kanske också kan likna den vid en kristall? Proust beskrev den som både en katedral och en klänning. Verket tar upp rader av universella teman: kärlek, svartsjuka, äregirighet, begär, minne, åldrande, död, skvaller… Romanen är byggd kring en idé som Proust fick 1908, att det finns en skillnad mellan sällskapslivets jag och det skapande jaget samt en skillnad mellan det frivilliga minnet och det ofrivilliga (madeleinekakan). Han såg på jaget som något mycket undflyende.

Teorierna om minnet och tiden är bara ett exempel på att På spaning är en filosofisk och kanske till och med en ganska teoretisk roman, men teorierna ligger i regel inbäddade i romanens väv. De långa meningarna är också mycket speciella. Proust bygger upp sina meningar med ”tillägg, nya omständigheter och parenteser. Precis som hos Montaigne är det oftare presensparticip än bisatser som förlänger dem.” De långa meningarna, underbara förutsatt att läsandet flyter.

På spaning är en bok om förlust och en uppvaknande medvetenhet om förlusten, men sedan blir den också en roman om människans återerövrande av sitt förflutna. Det fantastiska är att En sommar med Proust innehåller en arsenal med uppslagsrika och intelligenta analyser, entusiasmerande läsning, men ändå förblir På spaning gåtfull.

Den handlar en hel del om stela borgerliga ritualer, men är så oerhört fri i någon bemärkelse. Den är teoretisk, men oerhört känslosam. Den måste väl betraktas som modernistisk, men den är djupt nedsänkt i den romantiska traditionen. Det är en mycket allvarlig roman, men Proust är underskattad som humorist.

En sommar med Proust innehåller en hel del lite längre citat, det upplägget funkar väldigt bra. Likaså att låta åtta olika experter skriva om skilda ämnen, som Antoine Compagnon om tiden, Nicolas Grimaldi om kärleken och Adrien Goetz om konsterna. En sommar med Proust är en genuint underhållande bok.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s