Fotobok: ”Du Er Her No / You Are Here Now” by Eivind H. Natvig

HighRes-YouAreHereNow-Pack3

Eivind H. Natvig
Du Er Her No / You Are Here Now
Tartaruga Press, 2014

Den norske fotografen Eivind H. Hatvig lämnade Norge för att göra karriär utomlands. Som så många andra nordbor tyckte han att hemlandet kändes aningen begränsande. Men han kom hem och min gissning är att orden i titeln på hans bok är riktade till honom själv, nästan som ett mantra: Du är här nu. Du är här i Norge och du ska vara här, det är gott att vara här.

You Are Here Now - Du Er Her No

Samtliga foton © Eivind H. Hatvig

Hatvig utnyttjar på sätt och vis mellanrummet mellan ett dokumentärt och ett mer konstnärligt fotografi och en norsk recensent påtalade att vissa foton associerar till David Lynch och den surrealistiska bildvärlden. Samma recensent hävdade också att fotot rent allmänt har filmiska drag, också det tycker jag stämmer. Associationer till Lynch gör man ofta för att det är något som inte riktigt stämmer, något som känns vagt obehagligt och som pekar mot en annan form av varseblivning.

You Are Here Now - Du Er Her No

Man får nästan känslan av att Hatvig har velat återerövra sitt Norge med hjälp av fotot, men att han gör det som en man som präglats av sina många utlandsresor. Man får känslan att Hatvig både vill upptäcka och skapa sin version av Norge, och betraktad så är boken väldigt personlig. Många kanske tycker att vissa foton är provocerande. En hand som ser ut att sträcka sig efter något under vatten. Ett dött mårddjur som eventuellt körts över av en bil. En solkig gardin som är översållad med insekter. Ett uppslag vars centrum utgörs av ett starkt orange ljus. Eller fiskhuvuden eller fiskar som  ser ut att drunkna i blod.

You Are Here Now - Du Er Her NoDet är uppenbart att Hatvig inte sökt sig till natursköna fjordar och fjäll och han fotar inte heller sunda blonda unga norskor och norrmän. Men det vore helt fel att påstå att inge fotona är konventionellt vackra. Det är ganska många. Fotot på en tjur som skymtar fram mellan några träd. Den står nere vid vattnet omgiven av frodig grönska och ser ut att titta på fotografen. En skogsslänt full med träd vars stammar är helt täckta av grön mossa. Det är åtskilliga nyanser av grönt. Och så ett av mina favoritfoton. En kvinna står med ryggen mot fotografen och tittar på en påfågel. Det enda man ser av påfågeln är dess fjäderskrud – den bildar som en gloria kring kvinnans huvud.

HighRes-YouAreHereNow-Pack2

Det är med andra ord mycket som ryms i Hatvigs Norge, alltifrån det helt vardagsnära och prosaiska till det poetiska och mer eller mindre obehagliga. För mig är det just den här spännvidden och lite röriga känslan som är poängen med Du Er Her No  Den är inte fotad i en stil och det tycker jag är befriande. Ena stunden är det realistiskt, nästa stund vetter det åt det övernaturliga.

HighRes-YouAreHereNow-Pack1

Boken är dedicerad till fotografens son: ”You have changed my perception of the world. På bokens sista sidor finns en expansiv och nästan jublande dikt av Gro Dahle, som får mig att associera till Walt Whitman. Första strofen inleder något som skulle kunna kallas en hymn till gåvan att kunna vara närvarande i nuet.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s