Veckans dikt 48: [Jag drømte, at jag gik ud…] av Theis Ørntoft

Jag drømte, at jeg gik ud af solsystemet gennem en mur af jungle.
Jag drømte, at min tunge slikkede verden ren for gletsjere
når man gør rent, skal man gøre det ordentligt
skyfri himmel og komet.

Nødudgange i tanken
blodets veje gennem kroppen

citrusagtige fornemmelser
som om jeg har krydset en flod av kanyler.

Theis Ørntoft

© Theis Ørntoft

Ett varmt tack till Theis som har låtit oss publicera den här dikten, som är hämtad ur hans mycket uppmärksammade Digte 2014 (Gyldendal). Det har i Sverige talats en hel del om boomen för ung dansk poesi och det har skrivits en hel del om den så kallade generation etik. Det senare är något som medierna reproducerar helt okritiskt och utan belägg, generation etik liknar mest en meme, men en dansk poesiboom känns desto rimligare att tala om, och i den framstår Theis Ørntoft som en av de intressantare och mer självklara rösterna.

Ørntoft

Om jag förstår saken rätt håller kritikern Victor Malm på att översätta just Digte 2014. Om allt går enligt planerna ger Modernista ut samlingen senare i år. De har ju redan gett ut den sensationellt fina samling det enkla och det ensamma av Asta Olivia Nordenhof. Gissningsvis kommer det att ges ut fler danska poeter i svensk översättning framöver.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Veckans dikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s