Novellen 109: ”The Girls Resembled Each Other in the Unfathomable” av Carlos Labbé

Köp

Den chilenska författaren Carlos Labbé, född 1977, var en av dem som fick vara med i Grantas fina specialnummer med den bästa unga spanskspråkiga litteraturen. Hans novell ”The Girls Resembled Each Other in the Unfathomable” är en tät och tekniskt avancerad historia.

Den inleds så här: ”To this day, investigators are still adding sightings of Bruno Vivar to the case file of the disappeared Navidad siblings. Every summer since the incident, a dozen witnesses from different parts of central Chile claim to have seen a young man fitting his description […]”

För de flesta chilenare väcker försvinnanden självklara associationer, till Pinochets och juntans tid, då försvunnen nästan var synonymt med mördad av militären. I novellen är vi framme vid 90-talet, men den handlar också om saker som inträffat på 80-talet.

Texten är som skriven av en insider som redogör för olika brott och oegentligheter för en annan insider. Det spekuleras, är lite rörigt och vagt. Det är perfekt eftersom syftet är att förmedla en vagt obehaglig och paranoid stämning, man vet inte riktigt var man har berättaren, och jag associerar till både landsmannen Roberto Bolaño och colombianen Juan Gabriel Vásquez.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s