Foto/konst: ”Screen Selections and Still Lifes” av Daniel GordonArtichokes_and_Leeks

Artichokes and Leeks
40 x 50″, C-Print, 2014

Ratatouille_and_Smoke_Bush

Ratatouille and Smoke Bush
60 x 70″, C-Print, 2014

Screen_Selection_3

Screen Selection 3
40 x 30″, C-Print, 2014

Still_Life_with_House_Plants_and_Pink_Vase

Sill Life with House Plants and Pink Vase
60 x 70″, C-Print, 2014

Still_Life_with_Onions_and_Mackerel

Still Life with Onions and Mackerel
60 x 70″, C-Print, 2014

Screen_Selection_5

Screen Selection 5
40 x 30″, C-Print, 2014

Summer_Fruit

Summer Fruit
60 x 70″, C-Print, 2014

Skull_and_Seashells

Skull and Seashells
60 x 70″, C-Print, 2014

Första gången jag såg fotografen Daniel Gordons praktfulla verk föreställde jag mig att en kraftigt berusad Lasse Åberg hade gått loss på IKEA:s textilavdelning någon gång på 80-talet. Men efter ett kort ögonblick började jag bli mer och mer fängslad av den här överdådiga och hypnotiska bildvärlden.

Egentligen är det kanske missvisande att kalla Gordon fotograf, även om han använder en storbildskamera när han fotograferar sina mödosamt uppbyggda stilleben. Han har klippt och klistrat och hämtat bilder från internet och sedan har allt körts genom Photoshop tills distinktionen mellan verkligt och artificiellt löses upp. Man kan väl kalla det postinternet, för det är ju inte internet i sig som intresserar Gordon – det är det estetiska resultatet man kan uppnå med de här blandteknikerna som räknas.

Jag  tycker bara mer och mer om de här bilderna, de är våldsamt vackra och just de här är hämtade ur serien Screen Selections and Still Lifes, som väcker så många associationer. Jag tänker på klassiska stilleben och 10-gruppen och på att Gordon får Matisse att framstå som en timid minimalist. Det finns någon form av släktskap, men bilderna vittnar om en slags visuell besatthet, som får mig att tänka på Yayoi Kusama och hennes desorienterande och hallucinatoriska visuella universum.

Ett besök på Gordons hemsida rekommenderas varmt, där kan man bland annat botanisera bland flera projekt och en hel del publikationer. Ett hjärtligt tack till Daniel Gordon för att vi fick välja och vraka bland bilderna.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s