Novell 110: ”Neighbors” av Anthony Tognazzini

demon-banner

Via Public Domain Review

Redan inledningen av ”Neighbors” av Anthony Tognazzini är vagt obehaglig. Det normala kollektivet bekänner färg och börjar dra upp linjerna mellan innanför och utanför:

”We in town are not meddlesome, and as a rule we try not to gossip, but when someone new enters the community, we notice. It’s only natural to keep an eye out, to stay informed. We have jobs, wives, and husbands here.”

Sedan introduceras en kvinna i berättelsen, en nykomling som inte bor i staden, hon har ingen partner och hon är frilansare. Det tycker kollektivet är suspekt och påbörjar efterforskningar. Den här novellen, som är riktigt obehaglig och bitvis hysteriskt rolig, handlar inte bara om förakt mot kvinnor, den är mer allmängiltig än så. Helt aktuell.

Toganazzinis tajta berättelse hittade vi i Electric Literature’s makalösa novellserie Recommended Reading. En gång i veckan publiceras en novell, som introduceras av exempelvis en författare, tidskriftsredaktör eller förläggare.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s