Novell 111: ”The Abandoned House” av Mario Levrero

 

uruguays-flagga (1)

Via Wikipedia

Nättidskriften Asymptote är helt suverän, jag törs nog säga unik, om man är sugen på att läsa litteratur från stora delar av världen översatt till engelska. Det är en riktig skattkammare, som vi regelbundet plundrar i jakten på noveller.

Hittills har Asymptote publicerat texter från 96 länder och översatta från 72 olika språk. Och det omfattar hittills opublicerat material från författare och översättare som J. M. Coetzee, Patrick Modiano, Can Xue, Ismail Kadare, Anne Carson, Haruki Murakami, Lydia Davis och Herta Müller.

Ett riktigt fynd är ”The Abandoned House” av Mario Levrero. Det är en novell som handlar om ett hus som visserligen är övergivet, men inte desto mindre befolkat, dock ej av människor. Det är en kuslig, hysteriskt rolig och, bokstavligt talat, fantastisk berättelse. Den får mig att associera till både Borges och Cortázar. Novellen finns även på spanska eller som ljudspår.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s