Benjamin ligger begravd under en hög med böcker

lang_ben

Image © Alina and Jeff Bliumis

När jag tänker på böcker tänker jag i första hand på dem som något upplyftande och till och med befriande. Jag tänker på dem som nära nog livsviktiga, som näring. Därför blir jag först lite förbryllad när jag ser konstnärsparet Alina och Jeff Bliumis installation Benjamin (2008). Det är en docka som är begravd under en hög med böcker. Har han förläst sig? Handlar det om överflödet av information i dagens samhälle?

lang_ben2

Image © Alina and Jeff Bliumis

Paret Bliumis har dessutom tillverkat, gjutit böckerna i formar. Det har lagts ned mycket möda på böckerna: ”We designed book covers, combining symbols, icons and signs and effacing imaginary titles and authors with colorful graphic elements. These covers were heat transferred onto the spongey ‘books’ and hand finished with acrylic paint. Each is unique. Their purported subject matter varies from the personal to the global, the historical to the ephemeral, popular culture, culinary arts and philosophy.”

Image © Alina and Jeff Bliumis

Från min horisont blir det ännu lite märkligare när jag läser att Benjamin är en del av ett större verk, som heter Language Barrier. Det är, bokstavligt talat, barriärer byggda av språk, låt vara att böckerna inte är riktiga tryckta böcker. Paret Bliumis byggde helt enkelt barriärer av böckerna de tillverkat. En barriär löper tvärsöver en gata i New York. En barriär blockerar in- och utgången i en butik eller annan lokal.

Först blir jag lite brydd, jag är nästan oförmögen att associera böcker till något negativt, allra minst en barriär, men ju mer jag tittar på installationerna, desto mer tycker jag om dem. Sakta men säkert börjar jag ana vad verket handlar om. Ett varmt tack till Alina och Jeff för att vi fick använda ett par bilder.

Skriv gärna och berätta om hur du tolkar Benjamin och Language Barrier. Och besök gärna konstnärernas hemsida.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s