Novell 112: ”The Migration of the Stork” av Ismail Kadare

Det är lika spännande varje gång Asymptote kommer ut med ett nytt nummer. En av höjdpunkterna i sommarnumret 2015 är en novell av Ismail Kadare: ”The Migration of the Stork”. Kadare, född 1936, är förmodligen den mest kände albanske författaren idag, och han nämns sedan länge som en tänkbar kandidat till Nobelpriset.

Den här långa novellen, mystisk och absurd och vansinnigt rolig, skrevs ursprungligen 1986, men reviderades och utökades 1998. Kadare tyckte att det fanns anledning att göra den rikare när han läste den efter kommunismens fall. Jag antar att den här versionen är mer öppen i sin kritik mot regimen. Den handlar bland annat om författare som tvingas göra avbön för att deras arbeten inte är tillräckligt optimistiska.

Berättaren är nog Kadares alter ego, lite vimsig och impulsiv, men med en humoristisk blick på livets absurditeter. Han blir fascinerad, uppslukad kanske man kan säga, av en kärleksaffär mellan en yngre kvinna från norra Albanien, Anna G, och den betydligt äldre poeten Lasgush Poradeci (1899-1987).

kadare_drommarnas_palats_omslag_inb_0

Jag passar även på att tipsa om att Modernista i slutet av förra året gav ut tre romaner av Kadare: Krönika i sten (1971), Den hårda vintern (1973) och Drömmarnas palats (1981). Victor Malm skrev en längre recension i Expressen.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s