Veckans dikt 54: [Tankarna jag får om nätterna] av Anna Axfors

Tankarna jag får om nätterna

och sen måste bära hela dagarna

– det är

DAGDRÖMMAR!

jag trodde förut att alla människor

var samma

på nåt sätt

jag vet inte hur jag ska förklara

när jag var yngre

skulle man nog kunna sagt om mig

att jag inte passade in

det är en vanlig mening om en ung tjej:

“hon passar inte in nånstans”

man hör den överallt t.ex. på baksidan av ungdomsromaner

men jag har aldrig kopplat samman den med mig

jag har aldrig

riktigt

förstått

Ha ha!

det är roligt

jag har levt i min egna lilla drömvärld i hela mitt liv


Jag berättar om människor jag förlorat och som jag fortfarande älskar, eller har jag nu börjat sluta älska dem? Det är natt. Du säger: blev du ledsen nu? Jag skulle aldrig ha frågat om det

ett tag var himlen så oerhört rosa och i en sekund var jag så hög. Nu vet jag vad jag gjorde om hösten. Jag skrev. Det var bra

Jag låtsas att vi är i Portugal nu. Inte ens när vi blivit höga vågar jag kyssa dig. Och varför ska man göra det. Och du berättar: Först är vi inne. Och vi hör havet genom ett öppet fönster. Det låter som när man håller en snäcka mot örat, eller öppnar en sockerdricka. Sen går vi ut, och känner lukten av det. Sånt som man inte gör, i en film. Vi går ner mot det. Vi doppar fötterna i det, det är kallt. I slutet förstår alla nånting, i en film. Du berättar om nån som du har älskat men jag blir inte svartsjuk på det. Du säger: Jag älskade henne nog verkligen

men det var också lätt att sluta älska henne. När man väl lyckas slita sig från henne så glömmer man henne, som med en hund eller katt.

Du säger: Nej, jag älskar henne nog inte idag.

Vi hör havet genom ett öppet fönster, som när en obekväm stämning pågår i rummet intill. Någon som bara pratar och pratar, säger saker som inte landar rätt. Så landar vågorna på stranden. Kroppar som böjs på olika onaturliga sätt för att skydda sig från det pinsamma. Om man har otur så kondenserar alla känslor och kroppens organ får nytt underhudsfett i skammen


Jag går ner i det svarta

varför är mina tankar sådana?

jag sitter vid stranden

sommaren kommer alltid tillbaka

det är så hemskt

jag försöker att inte tolka

så känslig

jag försöker att inte tolka

att lägga in värderingar att göra saken större:

solen är evigheten, kärleken är skrattet

jag försöker att “bara vara”.

Fattiga handlar sånt som de tror att rika köper,

t.ex. en kudde som det står KÄRLEK på

jag var en gång en sån fattiglapp,

som köper en ljusstake som kostar 39:-.

Jag kollar igenom hela min tidslinje en natt när jag är full

mitt självförtroende är på topp så jag passar på, slipper få ångest då

jag undrar om jag hade tyckt om mig själv om jag mötte mig själv

finns det inte en bok som heter så

“eller nåt liknande”

det är kul med citationstecken men man får inte bli för ironisk

då kanske vissa inte fattar

särskilt på internet

smileys är bra men även dom kan missbrukas “i ironins namn”

jag gillar ironi

vem var det nu igen som uppfann smileyn

det minns jag inte

men det var på 80-talet

jag gillar 80-taletAnna Axfors

© Anna Axfors

Ett varmt tack till Anna Axfors för att vi fick publicera den här dikten, en version av en dikt i hennes helt aktuella chapbook Veckan innan. Den recenserades nyligen av Bernur tillsammans med chapbooks av andra författare utgivna av AVF Press: Elis Burrau, Tom W-O Silkeberg, Hanna Rajs Lundström samt Ingvild Lothe.

17_small

Anna Axfors är även aktuell i debatten som handlar om skillnaderna mellan dansk och svensk poesi, mer specifikt att den unga danska poesin är mer vital än den svenska. Anna har argumenterat för att de svenska förlagen borde släppa fram fler unga poeter. Läs mer här och här. Besök även Annas hemsida, där finns bland annat en lång vindlande text om ett jag som reflekterar över skrivandet och poetrollen.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Veckans dikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s