Bok med foton från Farallon Islands, Kaliforniens Galapagos

gulljuju_cover_g

Lukas Felzmann
Gull Juju
Lars Müller Publishers

Några mil utanför San Francisco ligger Farallon Islands, som ibland kallas Kaliforniens Galapagos. Öarna hyser en av världens största kolonier av havsfåglar, och om förutsättningarna är de rätta kan man se öarna från fastlandet. Antalet besökare är strängt reglerat, de enda som bor på öarna är forskare, men fotografen Lukas Felzmann blev inbjuden att följa med Meadowsweet Dairy, ”three environmental artists who collaborate with scientists to create habitat installations.”

swarm_g

För Felzmann var miljön i det närmaste idealisk, han har tidigare gett ut en bok med fågelfoto, Swarm (Lars Müller, 2011). Men i Gull Juju intresserar han sig inte bara för öarnas unika växt- och djurliv. Till att börja med innehåller boken en underbar essä, som tecknar öarnas historia.

De var en gång i tiden viktiga för pälsjägare, inte bara amerikanska, under 1800-talet kom ryssar under ledning av ädlingen Nicolai Rezanov: ”Rezanov established an outpost on the Farallon Islands, and the Russian American Fur Company plundered the native seal, sea Lion and seabird populations for half a century.”, a de kom ända från Ryssland bland annat i jakten på säl och sjölejon. Det plockades även enorma mängder ägg på öarna, vilket gav upphov till våldsamma konflikter. Utanför öarna dumpades stora mängder radioaktivt avfall. Idag bedrivs långsiktig forskning.

seiten-aus-gulljuju_inhalt_150dpi-2

Alla foton © Lukas Felzmann

Andra tillgångar som lockat personer och företag att plundra Farallan Islands, är den enorma mängden fågelägg. The Pacific Egg Company etablerade sig 1849 för att profitera på den stora efterfrågan på ägg från sillgrissla. Sillgrisslans ägg ägg är tydligen dubbelt så stort som en hönas ägg. Äggföretaget hade följande tillvägagångssätt. Först delade man in en ö i två delar. Sedan krossade man alla ägg på ena halvan. På så vid kunde man försäkra sig om att bara plocka enbart färska ägg dagen därpå. Under den kaliforniska guldruschen, förstördes  eller plockades mer än 45 miljoner ägg från sillgrisslor. Det är skönt att det är förnuftet som råder på Farallon Island nu.

seiten-aus-gulljuju_inhalt_150dpi-3

seiten-aus-gulljuju_inhalt_150dpi-5

Förutom den väldigt välskrivna essän, finns listor med alla växt- och fågelarter, som vittnar om en fenomenal rikedom. Men Felzmann instresserar sig också för forskarna på ön, de för en slags drömdagbok, som är full av märkliga drömmar, många av dem präglade av den speciella miljön: ”Frances dreamt that she was sitting on an egg, at the same time she was watching herself on the egg and waiting to see herself get up off the egg.”

seiten-aus-gulljuju_inhalt_150dpi

Forskarna bedriver även en annan lite udda verksamhet. När fåglarna är på fastlandet händer det att de sväljer olika föremål, som leksaksfigurer, golfbollar, nappar, knappar eller nycklar. När fåglarna kommer tillbaka till Farallon Islands kräks de upp föremålen i sina bon. De här föremålen tar forskarna reda på och det har blivit ett imponerande och smått bisarr samling. Felzmann har fotograferat åtskilliga av dem.

seiten-aus-gulljuju_inhalt_150dpi-6 (1)Forskarna kallar de här föremålen för gull juju, vilket man kanske kan översätta med något i stil med måsmagi? Gull Juju är en väldigt vacker bok, Lars Müller gör så otroligt välgjorda böcker, men jag tycker att det är kombinationen av foto och text som gör den här boken så speciell, Felzmanns originella grepp om ämnet. Den har drag av både dokumentation och konstnärligt projekt. Jag tror inte att man nödvändigtvis måste vara väldigt intresserad av fåglar för att uppskatta den här boken. Jag tycker att den är otippat fängslande och fascinerande.

seiten-aus-gulljuju_inhalt_150dpi-4

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s