Hösten 2015 – 15 fackböcker att hålla koll på

Idag var tydligen en av sommarens varmaste dagar, men vi har siktet inställt på hösten. Svensk bokhandels höstkatalog 2015 är sedan länge full med hundöron. Vi har, precis som de föregående tre säsongerna, valt ut 15 favoriter ur utgivningen av fackböcker respektive skönlitterära böcker. Det var svårt, nästan omöjligt, att välja femton fackböcker, men det blev så här:

pikettyEU_front-600x926

Thomas Piketty – Kan vi rädda Europa? (Volante)

Det här är naturligtvis en biprodukt av den förra boken, förra årets stora fackbok, men få är väl bättre lämpade att försöka besvara frågorna om Europas framtid, med skenande ojämlikheter, än Thomas Piketty.

barthes_karlekens_samtal_omslag_inb

Roland Barthes – Kärlekens samtal (Modernista)

Modernista firar ‘Roland Barthes 100 år’ med en ny utgåva av denna text, som sägs vara en av de mest märkliga och intellektuellt omtumlande bland 1900-talets klassiker. Nytt är ytterligare tjugo fragment från Barthes föreläsningar – hela sextio extra sidor.

Källgård Nära till Nauru till säljblad

Anders Källgård – Nära Nauru (Carlsson)

Undertiteln, ”varför vi behöver öar”, tycker jag är löftesrik. Boken handlar om ön Nauru i Stilla havet, som är världens minsta oberoende republik. Boken handlar om öns sorgliga koloniala historia och innehåller en hel del illustrationer. Citerat ur förlagets text: ”Nära Nauru är en debattbok men också en reseskildring av bästa sort: tänkvärd, lärorik och rolig.”

Omslagsbild: Boktjuvarna

Ander Rydell – Boktjuvarna (Norstedts)

Rydell har skrivit en riktigt spännande bok om nazisternas konstplundringar. Den här boken handlar om hur de, med Heinrich Himmler och Alfred Rosenberg i spetsen, försökte lägga under sig Europas litterära arv.

Omslagsbild: Är svensken människa?

Henrik Berggren & Lars Trägårdh – Är svensken människa? (Norstedts)

Boken kom ut första gången 2006 men frågor om svenskhet måste väl betraktas som helt aktuella. Lena Andersson tyckte att boken förtjänar att läsas, studeras och leva länge.

Tomas Bannerhed & Brutus Östling – I starens tid (Weyler)

Höstens presentbok, hävdar förlaget. Det kan det mycket väl vara.

skiss Lons šgon.indd

Håkan Strömberg – Lons ögon (Carlsson)

Carlsson ger ut många böcker som är tilltalande smala, i höst både den här om lokattens kulturhistoria och en om grisens historia.

9789100153175

Sven-Eric Liedman – Karl Marx (Bonniers)

Det känns som god tajming att ge ut en Marx-biografi nu. Liedman känner honom utan och innan.

9789100152321

Roxane Gay – Bad feminist (Bonniers)

Enligt förlagstexten är Roxane Gay coolare än Caitlin Moran och smartare än Lena Dunham. Det kan inte jag avgöra men hon var en av förra årets stora kulturpersonligheter i USA, då hon var aktuell med Bad feminist och drog igång litteratursajten The Butter, systersajt till… The Toast. Hon retade upp en del radikala feminister också.

9789100138608

Göran Greider – Städerna som minns Joe Hill (Bonniers)

Få svenskar har satt ett så stort avtryck i den amerikanska kulturen som Joel Hägglund, mer känd som Joe Hill.

innanmörkretfaller

Björn Elmbrant – Innan mörkret faller (Atlas)

Bokens undertitel är ”Ska 30-talet hinna ikapp oss?”. Boken beskrivs som en sammanflätad berättelse om vad som händer under några år i Weimarrepublikens Tyskland respektive Sverige på 1930-talet. Då klarade vi, enligt förlagstexten, demokratin med ett nödrop. Vad kan vi lära av historien? Upprepar den sig?

Hagdahl_2015_skiss

Chales Emil Hagdahl – Kok-konsten som vetenskap och konst (Carlsson)

En svensk matbibel av Hagdahl (1809-1897) som kom ut första gången 1879 med ca 3000 recept, men den innehåller även essäer, betraktelser, kulturhistoria med mera. En 1000-sidig volym med hundratals illustrationer och nyskrivna illustrerande texter.

9789137143446

Richard Tellström – Hunger och törst (Forum)

Undertiteln är ”Svensk matkultur – från näring till statusmarkör”. Tellström är docent och var redaktör för ”Landet Brunsås” och ”Historieätarna”. Här blir det antagligen lite mer fördjupning.

Lyckliga Moskva (inbunden)

Red. Tora Lane – Revolution och existens (Ersatz)

Omslaget ovan är från en av de romaner av Andrej Platonov som Ersatz gett ut. Men den här boken handlar om hans författarskap, som liknas vid ett epos över det postrevolutionära Ryssland, och vad det kan säga oss idag. Medverkar gör bland andra Per-Arne Bodin, Stefan Jonsson, Tora Lane och Kajsa Öberg Lindsten.

Omslag saknas.

Jean Echenoz – Springa (Rámus)

Förlagets text: ”Det tjeckiska lokomotivet, världens bäste löpare genom tiderna, Emil Zàtopek tog tre OS-guld i Helsingfors 1952. Jean Echenoz skildrar Emil Zàtopeks liv med Sovjet och kalla kriget som bakgrund, där Zàtopek snart utnyttjas och kontrolleras av den stalinistiska statsapparaten. Franske Echenoz skriver en idrottsbiografi om efterkrigseuropa på sitt karakteristiska sätt, lika elegant som lekfullt.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s