Recension: ”Poster Collection 10. Michael Engelmann”

138_aa

Poster collection 10
Michael Engelmann
Red. Museum für Gestaltung Zürich /
Kunstbibliothek, Staatliche Museen zu Berlin
Lars Müller, 2004

Redan när Michael Engelmann (1928-1966) tog över kontot för cigarettmärket Roth-Händle 1955 var det, med sin obehandlade tobak och sitt låga pris, något av ett kultmärke. Det var ett märke för nonkonformister. Men under de tio år som Engelmann hade ansvar för märket förändrade han och gjorde nytt hela tiden. Reklamen för Roth-Händle, inte sällan stora posters, var ett diskussionsämne bland allmänheten, den kommenterades i tidningarna.

PC10_Seite_06-07 Kopie

Engelmann växte upp i USA men pendlade mellan sina båda hemländer sedan han flyttat tillbaka till Tyskland. Det amerikanska influenserna är ibland tydliga, exempelvis vad gäller bruket av fotografi, men hans annonser och posters gjorde mycket mer än bara utlovade ett bättre liv med färre problem. De riktade in sig direkt på produkten. Reklamen behövde inte argumentera för produkten i text och bild, den förväntade njutningen var så att säga god nog. I det avseendet var Engelmann före sin tid.

PC10_Seite_44-45 Kopie

Ett avskalat foto, klart avgränsade färger och korta texter satta i okonstlade typsnitt – så sammanfattas de formella element som Engelmann arbetade med.  Poster collection 10 Michael Engelmann ingår i en fantastisk serie, om man är intresserad av ämnet posters, och varje nummer innehåller, förutom rader av illustrationer, ett par introducerande texter.

PC10_Seite_56-57 Kopie

Engelmanns bildspråk beskrivs som tätt, och det måste man nog säga att det är, men det är allt annat än statiskt. Redan på 50-talet utvecklar han en distinkt konceptuell stil – skriver Anita Kühnel i sin text ”Reduction as a programme”:

”When Germany was still dominated by anecdotal advertising in the illustrative drawing style, Michael Engelmann revolutionized magazine advertisement pages and poster columns with simple pictorial signals and succinct texts in clear typography. The directness of his advertising, achieved by radical reduction of his creative resources, was as surprising as it was provocative.”

Just Poster Collection 10 är lite extra omfattande, både i text och bild, eftersom det är två museum som ställt sina samlingar till förfogande. Jag tycker att reklamen för Roth Händle sticker ut lite extra i det här bildmaterialet, många posters borde man kunna trycka upp och sälja på nytt.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s