Telefonen är framtidens läsverktyg

Enligt ett stort uppslagen och väldigt välskriven artikel i Wall Street Journal”The Rise of Phone Reading” – är det på våra mobiler vi kommer att läsa i framtiden. Det är en lång artikel full med aktuell statistik som pekar i denna riktning, och citat från branschfolk som är inne på denna linje. Statistiken talar för att vi i framtiden kommer att läsa på våra telefoner, snarare än på våra e-readers och läsplattor:

”For now, tablets like the iPad and Kindle Fire remain the most popular platform to read digital books. According to Nielsen, the percentage of e-book buyers who read primarily on tablets was 41% in the first quarter of 2015, compared with 30% in 2012.

But what has captured publishers’ attention is the increase in the number of people reading their phones. In a Nielsen survey of 2,000 people this past December, about 54% of e-book buyers said they used smartphones to read their books at least some of the time. That’s up from 24% in 2012, according to a separate study commissioned by Nielsen.”

Antalet personer som huvudsakligen läser på sina telefoner har stigit till 14% det första kvartalet 2015 från 9% 2012.

Samtidigt har antalet personer som huvudsakligen läser med e-readers, som Kindle and Nook, sjunkit under samma period, till 32% from 50%. Till och med läsning på plattor har minskat på sista tiden, till 41% under det första kvartalet i år från 44% 2014.

Artikeln är full med statistik som stödjer idén att allt fler kommer att läsa på sina telefoner, och det handlar om hur man inom bokbranschen reagerar på den här trenden. Inom branschen måste man tänka nytt kring hur man formger, marknadsför och säjer böcker. Artikeln väcker också frågor om framtidens läsning – kommer den att bli mindre koncentrerad och djup, hela tiden störd av telefonens övriga funktioner?

Skriv gärna och berätta vad du tycker om att läsa på olika plattformar. Själv läser jag gärna noveller på min telefon, men jag har aldrig ens övervägt att läsa en roman på mobilen. För det tror jag att det skulle krävas att jag hade en av de här nyare modellerna med lite större skärm.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s