Fotobok om gamla butiker och barer på landsbygden i Argentina

Guillermo Srodek-Hart Stories von Guillermo Srodek-Hart

Guillermo Srodek-Hart Stories von Guillermo Srodek-Hart

 

Guillermo Srodek-Hart
Guillermo Srodek-Hart: Stories
Förord: Anne Wilkes Tucker
Prestel

Jag tror att han hette Leif Persson, men han kallades ofta Årsta-Elvis och drev en butik med ett sortiment, som gjorde att den var svår att kategorisera. Det var en färghandel, men sortimentet var extremt eklektiskt. Klädnypor, tändargas, propplösare, en massa såna saker.

Dessutom var butiken dekorerad med lite minnessaker på temat Elvis Presley. Leif hade säkert köpt dem på plats i Memphis, jag har för mig att han var där och hedrade sin stora idol flera gånger. Hans samling med Elvis-skivor är omtalad.

Om jag förstått saken rätt startade Leif Perssons pappa, Åke Persson, färghandeln mycket tidigt i Årstas moderna historia, 1946. Och det satt nästan i väggarna, Leif Persson var inte bara en färghandlare vem som helst, han, och hans affär, var en institution i Årsta. Det var nästan svårt att föreställa sig dem åtskilda. Man tyckte om både honom och butiken intuitivt – man handlade så mycket som möjligt hos honom, om man kunde välja.

När Leif gick bort för några år sedan blev tomrummet efter honom nästan chockartat stort. Jag var bara en vanlig kund, visserligen trogen, men jag och många andra i Årsta blev genuint ledsna när han gick bort.

Jag tänker på Åke och Leif och deras unika butik när jag läser och tittar i den vackra och melankoliska fotoboken Guillermo Srodek-Hart: Stories. För ungefär tio år sedan började fotografen Guillermo Srodek-­Hart uppmärksamma ålderdomliga butiker, barer, kemtvättar, verkstäder och liknande, på den argentinska landsbygden. I Buenos Aires är den här sortens butiker ytterst sällsynta, på mindre orter blir de stadigt färre och färre.

GSH_Adelfa´s_Market_2009

Adelfas Market, 2009, Lezama i provinsen Buenos Aires.
© Guillermo Srodek-­Hart, Courtesy Galerie Kuckei + Kuckei, Berlin

Srodek-­Hart sätter själv sitt intresse för de här butikerna i samband med en stor personlig förlust: ”My grandfathers death had a lot to do with my obsession with mortality and what is left behind after someone is gone. The memories I treasure the most are the stories he would tell me of his own personal history. The objects of his that I have kept – clothes and photographs, watches, hearing aids – all have a value because of the person he once was. Together with my memories, it is all that remains.”

Picture 001Cuatro Esquinas, 2013, nära Tandil i provinsen Buenos Aires.
© Guillermo Srodek­Hart, Courtesy Galerie Kuckei + Kuckei, Berlin

Curatorn Anne Wilkes Tucker skriver om fotona och lyfter fram influenser som Eugène Ataget och Martín Chambi, en fransk och en peruansk mästare. Wilkes Tucker framhåller bildernas formella skönhet, Srodek-Harts intelligenta iakttagelseförmåga och att bildserien är så väl sammanhållen. Dessutom, tillägger hon, har hon själv växt upp i en miljö där det fanns mycket småbutiker. Ingen av dem finns kvar.

Jag associerar till stilleben i klassiskt måleri men också till de sociala klubbar, inte minst italienska, som är så vanliga i filmer som utspelar sig i New York under förra halvan av 1900-talet. Fotot på omslaget är ett exempel, men i boken finns det flera från barer som väcker sådana associationer. Det är manliga miljöer, förutom en obligatorisk bardisk brukar det finnas ett biljardbord, eventuellt en teve. På de här fotona syns andra foton som visar vilket fotbollslag man håller på, jakttroféer är vanliga men också olika varianter av Argentinas flagga.

GSH_Cardon_Kiosk_2006

Cardón Kiosk, 2006, provinsen Salta.
© Guillermo Srodek-­Hart, Courtesy Galerie Kuckei + Kuckei, Berlin

Cardón Kiosk (ovan) är en av de yngre butikerna, men fick vara med för att den har den rätta känslan. Många av dem är på något vis motsatsen till en rationellt organiserad butikskedja. Precis som i det här fallet är ofta utbudet av varor svårförutsägbart: leksaker, hemlagad sylt, smycken, skolmaterial, cigaretter, bröd, armbandsur, vin. En liknande skyltning kan man se i Hötorgshallen i vissa butiker, men de säljer ju uteslutande mat.

Guillermo Srodek­‐Hart har inte bara varit ute efter att fånga skönheten och mystiken i de här vintagebutikerna, han försöker dokumentera en livsstil som är på väg att dö ut. Skriver han apropå butikerna och deras ägare: ”A generation of men and women whose identity is viscerally connected to what they do is slowly vanishing with their shops and businesses. Those places that still survive stand as living monuments of a disappearing way of life.”

GSH_Japon_Dry_Cleaners_2008

Japón Dry Cleaners, 2008
© Guillermo Srodek-­Hart, Courtesy Galerie Kuckei + Kuckei, Berlin

I slutet av Guillermo Srodek-Hart: Stories presenteras de olika butiks- och barägarna lite närmare, somliga rörelser drivs som familjeföretag, men många av dem är ensamma. Många historier är tveklöst melankoliska. Verksamheter läggs ned, för att ägarna är för gamla eller dör. Den här delen av boken tycker jag borde vara lite längre – en verksamhet som drivits i hundra år borde skildras längre än i ett stycke. Samtidigt är det naturligtvis underbart att det görs en så här udda fotobok, men jag har en känsla av att den ligger helt rätt i tiden rent estetiskt. Den är förmodligen riktigt cool.

Boken är naturligtvis också en hyllning till dem som startat och drivit de här verksamheterna. I slutet av sin text skriver Srodek-­Hart väldigt fint om dem som individualistiska hjältar. De drivs av passion och kopplingen till platsen, butiken eller baren, är det som driver dem:

”The people who run these establishements feel their entire self is defined by what they do and where they are. It is their lugar en el mundo, their place in the world. Yet they are treated as obstacles in a frenetic race toward an uncertain future. This, to my eyes, makes them true rebels, standing by themselves with their beliefs and ways of living, which is why I am so endeared to them.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s