Recension: ”Poster Collection 27. The Hand”

pc27_the_hand_coverg

Poster Collection 27. The Hand
Red. Museum für Gestaltung Zürich
Förord Bettina Richter
Essä Arne Scheuermann
Lars Müller Publisher

För den som tycker om posters är serien Poster Collection helt suverän. Den ges ut av det schweiziska kvalitetsförlaget Lars Müller Publisher i samarbete med Museum für Gestaltung Zürich, som har en samling med posters som måste betraktas som en av de främsta i världen. Schweiz är ju en liten stormakt när det gäller grafisk design. Volymerna i serien är antingen tematiska eller ägnad en särskild designer – vi har tidigare skrivit om Poster Collection 10. Michael Engelmann och Poster Collection 26: Japan – Nippon.

138_aa

Den senaste volymen, Poster Collection 27. The Hand, utforskar hur grafiska designers har använt bilder av händer på olika sätt. I förordet lyfter Bettina Richter, som har gedigna kunskaper om posterns historia, fram en av världens kanske mest kända, ”I Want You for U.S. Army” (James Montgomery Flagg, 1917). Den finns inte avbildad i boken men många känner nog igen bilden av en bister Uncle Sam i hög hatt och blå jacka som riktar ett uppmanande pekfinger direkt mot betraktaren. Man kan nästan känna hur det knackar mot ens bröstkorg. Det är en effektiv poster vars visuella grepp fortfarande är vanligt, även om bilden kanske oftast reduceras till det pekande fingret.

PC27_Hand_Inhalt_20150724.indd

Det jag tycker är mest fascinerande med den här boken är att den visar hur effektivt det kan vara att använda bilder av händer för att förmedla vitt skilda budskap. Med effektivt menar jag att budskapet går fram direkt och att det ofta är känslomässigt laddat. Ett pekande finger är mer uppfordrande än en pekande pil. En vuxen hand som håller ett barns hand kanske är en kliché, men bilden är inte desto mindre rörande. Om barnet dessutom är färgat och den vuxne vit väcker bilden av deras händer delvis andra associationer, och blir kanske ännu mer rörande. Postern för hjälporganisationen Helvetas, med en bild som väcker associationer till fattigdom, är också väldigt direkt och stark.

PC27_Hand_Inhalt_20150724.indd

Varje volym innehåller en essä och i  Poster Collection 27. The Hand är den skriven av Arne Scheuermann, som har titeln kommunikationsdesigner och designforskare. Ämnet för essän är handens visuella retorik på posters. Han lyfter fram yrkesgruppen handmodeller, vars yrke han spårar tillbaka till marknadsplatser för tusentals år sedan. Så länge det har funnits handel har varor förevisats och för det krävs att man har ett särskilt handlag. För att bli handmodell idag krävs det också färdigheter av det slaget, det räcker inte med att ha vackra händer.

PC27_Hand_Inhalt_20150724.indd

Scheuermann gör direkta kopplingar till den retoriska traditionen och dess begrepp, men påpekar att retoriken inte bara handlar om hur vi talar, men att den under århundradena har skapat intrikata traditioner för hur man bör använda gester när man talar. Särskilda gester har utvecklats inom teatern, politiken, operan och inom kyrkan. Postern ”Ich bin Rahmen für Handlung” (nedan till vänster) av Uwe Loesch samlar några gester ur konsthistorien. Det finns, skriver Scheuermann, fysiologiska kopplingar mellan vissa känslor och gester. Pröva att avge en kärleksförklaring med knutna nävar eller att förolämpa någon med avslappnade händer och handflatorna uppåt.

PC27_Hand_Inhalt_20150724.indd

Vissa posters avbildar händer som förevisar eller gör reklam för varor, andra snarare gör saker, som att kryssa i en valsedel, hålla i en hammare och slå numret på en nummerskiva. Då handlar det om en annan retorisk nivå: ”As a visual rhetorical figure of metonymy, in such cases the hand stands for the action in which it is involved: the focus is casting the vote, pickpocketing, handicrafts, eating, writing, listening to the radio and sowing seeds.” Därmed kan den aktiva handen, exempelvis en hand som griper en hammare, bli en kraftfull metafor för arbete i största allmänhet.

PC27_Hand_Inhalt_20150724.indd

Ett tredje grupp av avbildningar av händer: ”These hand depitions could be described in general as speaking gestures. They are directed at observers as if the poster were their living counterpart.” I det här fallet är ett par självklara exempel segertecknet och den knutna näven. Det är symboliska gester som vi måste tolka.

En fjärde grupp av avbildningar av händer är både äldst och mest grundläggande. Det är handen som vi känner den från förhistoriska grottmålningar, det vill säga en avbildning av handen som tecknar dess yttre konturer. Att antirasister använder denna bild för att förmedla alla människors lika värde är helt logiskt. Det finns knappast någonting som är mer typiskt för människan, påpekar Scheuermann, än händerna och deras unika mångsidighet. Vi känner genast igen och avkodar en hand, det är ingen slump att den är så vanlig i posterns historia, den förstärker och förmedlar vitt skilda budskap sällsynt snabbt och effektivt.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s