Novell 118: ”The Early Deaths of Lubeck, Brennan, Harp, and Carr” av Jesse Ball

Image of New American Stories

Efter att ha läst ”The Early Deaths of Lubeck, Brennan, Harp, and Carr” av Jesse Ball tre gånger kan jag fortfarande inte säga i vilken tid den utspelar sig, men den där vagheten är säkert väl genomtänkt.

Titelns kvartett, fyra unga män, blir lurade av en ung dam på en bar. De tänker hämnas, genom något så oskyldigt som att kasta grusiga snöbollar på henne, men tar fel på person. Damen som de träffar med snöbollar är någon helt annan, hon är dessutom gravid och i sällskap av en äldre man.

Den gravida kvinnan faller olyckligt och får missfall. Mannen i hennes sällskap, som visar sig vara en domare, letar reda på de fyra unga männen och utmanar dem, en efter en, på duell. Novellen är genuint spännande, den har något ödesmättat över sig som i en western, den är briljant ända ner på meningsnivå. Den finns med i novellantologin New American Stories, som rekommenderas varmt.

Novellen publicerades första gången i Paris Review, jag vet däremot inte om den finns med i någon samling, men Jesse Ball har skrivit flera uppmärksammade romaner.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s