Fet guide till den bästa sorgliga musiken

9780061719677
Adam Brent Houghtaling
This Will End in Tears
The Miserabilist Guide to Music
It Books, 2012

Man kanske kan kalla det en paradox, att man vill lyssna på melankolisk musik när man känner sig melankolisk eller ledsen. I inledningen till musikguiden This Will End in Tears analyserar Adam Brent Houghtaling den här förmenta paradoxen lite väl utförligt tycker jag. Citatet av David Sylvian, en bra bit in i inledningen, sammanfattar frågan väldigt väl:

”I guess I find comfort in music that’s more in touch with the darker elements of human emotion. That allows me some cathartic release that brings about a sense of joy. If I wallow in negative feelings, it’s to recognise them, share them, and ultimately be released from them.”

Men efter inledningen får Houghtaling upp ångan och sikte på huvudsaken, att guida läsaren till de bästa tänkbara sorgliga låtarna, oavsett om det är jazz, pop, rock, country eller något enstaka klassiskt stycke.

Boken sönderdelar sig i fyra olika sorters segment som varvas. Först och främst artiklar om olika grupper och band, exempelvis American Music ClubBright Eyes, Radiohead, Stina NordenstamThe Cure, The Smiths, Tindersticks och Hank Williams.

Det andra inslaget är längre texter om olika låtar, som ”Strange Fruit” med Billie Holiday och ”Love Will Tear Us Apart” med Joy Division. Ett tredje inslag är listor med olika gruppers och artisters 10 sorgligaste låtar. Ett fjärde inslag är lite längre texter om olika ämnen, de har titlar som ”Breaking up, breaking down, cheating, and divorce” och ”Murder ballads and death discs”.

Det märks att Houghtaling har lyssnat på en hel del sorglig musik och han skriver engagerat och engagerande, egentligen är det bara förordet som är lite trögt, men jag älskar idén, många av de andra texterna och urvalet av låtar. Det är en inspirerande bok.

Och This Will End in Tears avslutas med en lista med de 100 sorgligaste låtarna. Jag skulle ha gjort lite annorlunda val, men det här är de 10 sorgligaste låtarna enligt Houghtaling:

  1. ”Adagio for Strings” – Samuel Barber
  2. ”Strange Fruit” – Billie Holiday
  3. ”In Darkness Let Me Dwell” – John Dowland
  4. ”Marie” – Townes Van Zandt
  5. ”Rank Stranger” – The Stanley Brothers
  6. I’m So Lonesome I Could Cry” – Hank Williams
  7. ”Only the Lonely” – Frank Sinatra
  8. ”Nothing Compares 2 U” – Sinéad O’Connor
  9. ”Caroline, No” – The Beach Boys
  10. ”DP 1.1” – William Basinski

Spotify-lista: ”Sad, lonely & utterly miserable”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Listor, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s