Långa listan William Hill Sports Book of the Year Award 2015

William Hill Sports Book of the Year Award delas i år ut för 27:e gången och prissumman är £27.000, vilket gör priset till det generösaste i sitt slag.

Nästan en tredjedel av de böcker som finns med på den långa listan, fjorton böcker om åtta olika idrotter, fokuserar på sportens mörka och korrupta sidor. Men det finns också tävlande böcker som är betydligt mer inspirerande, exempelvis om extrem löpning och om ett av alla tiders mest sensationella cricketlag.

För första gången är böcker om schack, bob och MMA (Mixed Martial Arts) med och tävlar om det prestigefulla priset. Inte helt oväntat dominerar böcker om fotboll, priset är brittiskt, men det bör finns något för de flesta sportintresserade. Sammanlagt täcker böckerna in åtta olika sporter.

Det här är hela långa listan:

ugly-game-9781471149344_hr

The Ugly Game: The Qatari Plot to Buy the World Cup av Heidi Blake och Jonathan Calvert (Simon & Schuster)

Det finns mycket Qatar saknar som fotbollsnation, inte minst en infrastruktur för fotboll och traditioner, men det är ett rikt litet land. Annat som talar emot Qatar, risken för terrorattacker och sommartemperaturer runt 50 grader. Och nog fanns det lämpligare arrangörer? Boken, vars titel är talande, berättar om en av de största skandalerna inom fotbollen någonsin. (recension)

512cjpS3wmL

Speed Kings av Andy Bull (Bantam Press)

Under första halvan av seklet var fart verkligen något som fascinerade, och det amerikanska boblaget vid OS i Lake Placid 1932 hade verkligen strålkastarljuset på sig. Sporten betraktades som udda och spännande. Den var farlig. Det amerikanska boblaget var en udda och färgstark kvartett, de hade verkligen det som krävs för att ett boblag ska lyckas – mängder med skicklighet och mod. (recension)

9781473506787

Living on the Volcano: The Secrets of Surviving as a Football Manager av Michael Calvin (Century)

Arsene Wenger har liknat sitt jobb som fotbollsmanager vid att ”living on a volcano: any day may be your last”. Och han är ändå den inom brittisk fotboll som varit manager för ett lag, Arsenal, längst tid, hela 17 år. Genomsnittet för en Football League-manager är betydligt kortare, 17 månader. Den här boken handlar alltså om manageryrket och den verkar genuint underhållande. (recension)

9781782393269

The Trials of Oscar Pistorius: Chase Your Shadow av John Carlin (Atlantic Books)

När Oscar Pistorius, sydafrikansk paralympier, var pojke tvingades man amputera båda hans ben, nedanför knäskålarna. Det hindrade honom inte från att, med hjälp av specialtillverkade proteser, bli en fenomenal löpare, världsstjärna, idol och förebild. I Sydafrika efter apartheid var han en enande symbol. Drömmen förvandlades emellertid till en mardröm när Pistorius sköt sin flickvän, Reeva Steenkamp. Boken handlar om både Pistorius och Sydafrikas motsägelser. (recension)

511eKpJWljL._SX324_BO1,204,203,200_

Kings of the Road: A Journey into the Heart of British Cycling av Robert Dineen (Aurum Press)

Den brittiska cyklingen har tydligen haft sina toppar och dalar. Den här boken berättar om det splittrande ”inbördeskriget”, den gyllne perioden efter andra världskriget, den påföljande dramatiska nedgången och, inte minst, om den fantastiska omvandlingen och revanschen – idag blomstrar tydligen den brittiska cyklingen på både elit- och gräsrotsnivå. (recension)

9781848318281

A King in Hiding: How a Child Refugee Became a World Chess Champion av Fahim, Sophie Le Callennec, Xavier Parmentier och Barbara Mellor (översättare) (Icon)

Det här är en ungdomsbok, som berättar Fahims historia. Han flydde tillsammans med sin pappa från Bangladesh till Frankrike, risken fanns att han skulle kidnappas på grund av att han var så ung och sensationellt bra på schack. I Paris fick en av de främsta tränarna, Xavier Parmentier, upp ögonen för Fahim och tog honom under sina vingar. En fantastisk berättelse som snart kommer som film med Daniel Auteuil i en av huvudrollerna.

9781472920164

Fifty-Six: The Story of the Bradford Fire av Martin Fletcher (Bloomsbury)

Den 11 maj 1985 gick tolvårige Martin Fletcher tillsammans med sin pappa, bror och två andra släktingar till fotbollsarenan Vallley Parade. De gick dit för att hylla sina hjältar i Bradford City, men en våldsam brand bröt ut som dödade 56 personer. Martin var den enda i sitt sällskap som överlevde, och i den här boken försöker han räta ut frågetecken kring den här fruktansvärda katastrofen. (utdrag)

9780670920587

The Game of Our Lives: The Meaning and Making of English Football av David Goldblatt (Viking)

”Offers an enlightening, enriching experience. It is based on a formidable range of sources, personal observation and a pleasingly sardonic turn of phrase. Not all football writers know their stuff, let alone the socio-economic context, but Goldblatt does. Altogether this is an exceptional book” (Ur recension i Guardian)

BC-amazon

Runner: A Short Story About A Long Run av Lizzy Hawker (Aurum Press)

Om jag har förstått saken rätt har Lizzy Hawker vunnit Ultra Trail du Mont Blanc fem gånger. Boken handlar om att springa i berg, om att springa sällsynt långt och om att prestera på gränsen till det omöjliga. Hawker skriver bland annat om varför hon tror att hon blivit en löpare utöver det vanliga, om motivation och allt det där. (recension)

9780224092227

Fire in Babylon av Simon Lister (Yellow Jersey)

Det hade alltid funnits fantastiska västindiska kricketspelare, men det hade aldrig funnits ett enastående västindiskt kricketlag. Men 1974 började Sir Clive Lloyd leda ett lag som skulle slå världen med häpnad och fylla ett helt folk med stolthet. I nästan två decennier ledde Clive Lloyd och sedan Sir Vivian Richards slagmän och bowlers, söner till fiskare och arbetare på sockerfälten, som förändrade hur man såg på och spelade kricket. De förändrade en hel nations självbild. (recension)

9781471132346

A Man’s World: The Double Life of Emile Griffith av Donald McRae (Simon & Schuster)

”I kill a man and most people forgive me. However, I love a man and many say this makes me an evil person.”
– Emile Griffith

Den 24 mars 1962, när Emile Griffith (1938-2013) klev upp i ringen i Madison Square Garden för att försvara sin titel mot Benny Paret, var han fullständigt rasande. Under invägningen hade Paret kallat Griffith för ”faggot”. I boxningens värld var det svårt att tänka sig en värre förolämpning, även om Griffith faktiskt var homosexuell. I den följande fajten utklassade Griffith Paret och slog honom medvetslös. Paret dog av skadorna en kort tid senare, vilket förklarar citatet ovan. (utdrag)

9780224092302

The Bolt Supremacy: Inside Jamaica’s Sprint Factory av Richard Moore (Yellow Jersey)

Beijing 2008, final på 100 meter: Usain Bolt saktar retsamt in, slår sig för bröstet, flera meter före sin närmsta rival. Ansiktet strålar av triumfatorisk glädje. Det är ett av de stora ögonblicken inte bara i löpningens, men i hela idrottens historia.

Åtta av de tio snabbaste hundrametersloppen har vunnits av jamaicaner. På Jamaica är löpning hur stort som helst – ett skolmästerskap kan locka 35.000 åskådare – men hur kan den lilla önationen dominera den prestigefyllda och penningstinna kortdistanslöpningen?

Ur förlagets beskrivning: ”[…] Richard Moore doesn’t shy away from difficult questions as he travels the length of this beguiling country speaking to anti-doping agencies, scientists and sceptics as well as to coaches, gurus, superstar athletes and the young guns desperate to become the next big thing. Peeling back the layers, Moore finally reveals the secrets of Usain Bolt and the Jamaican sprint factory.”

9781780894904

My Fight/Your Fight: The Official Ronda Rousey Autobiography av Ronda Rousey och Maria Burns Ortiz (Century)

Ronda Rousey är en sällsynt dominerande fighter inom MMA: ”UFC’s undefeated bantamweight champion, and an Olympic medallist in judo, her professional fight record is unrivalled: she has defeated most of her opponents in less than a minute; in February 2015 she beat contender Cat Zingano in just fourteen seconds.”

Boken handlar om fajterna, om ”hemligheterna” bakom framgångarna och en del om karriären och livet vid sidan av ringen. (kortecension)

9781909626539

Journeymen: The Other Side of the Boxing Business av Mark Turley (Pitch)

Den här boken handlar om boxare som är specialiserade på att förlora, den ger inblickar i en del av boxningsvärlden som sällan skildras. Boken innehåller en hel del intervjuer med boxare. Ur förlagets beskrivning: ”Though sometimes dark, their tales reveal humour, wisdom and sporting pride: the journeymen eschew glamour, make the best of what they have and face the world with a smile and a wink.” (recension)

Den korta listan för William Hill Sports Book of the Year Award tillkännages 27 oktober. Vem som vunnit tillkännages torsdagen 26 november. William Hill är ju ett spelbolag, och förutom prissumman på £27.000 bjuder man vinnaren på ett fritt spel på £2.500, ett exklusivt läderinbundet exemplar av författarens egen bok och, inte minst, en dag på kapplöpningsbanorna.

Egentligen kan jag för lite om de här böckerna för att kunna tippa, men jag tror och hoppas att The Ugly Game, The Game of Our Lives och Fire in Babylon går vidare till korta listan. Möjligen kan det vara en nackdel i tävlingen att Fire in Babylon bygger på en film, men den är en favorit.

Skriv gärna om berätta om du har tips på någon sällsynt bra sportbok. Eller kanske ett tips på en bra skönlitterär bok som handlar om sport?

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Listor, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s