Årets ”5 Under 35” är utsedda

National Book Foundation har tillkännagivit vilka författare som utsetts till 2015 års ”5 Under 35”. Det är tionde året utmärkelsen delas ut, så man har ändrat lite på proceduren.

Tidigare har kandidater till eller vinnare av National Book Award valt sina favoriter. I år har istället författare som tidigare fått utmärkelsen ”5 Under 35” valt varsin favorit.

Förutom äran, som måste betraktas som ganska stor, får alla utsedda $1000. De fem firas 16 november på powerHouse Arena i Brooklyn. Så här blev utfallet:

ladda ned

ZZ Packer valde Angela Flournoy, författare till den uppmärksammade romanen The Turner House — som handlar om en familj som bott på Yarrow Street i Detroit i över 50 år: ”Their house has seen thirteen children grown and gone—and some returned; it has seen the arrival of grandchildren, the fall of Detroit’s East Side, the loss of a father.”

frakeeler-cover-reprint-front-235x299 (1)

Dinaw Mengestu valde Azareen Van der Vliet Oloomi, vars Fra Keeler också kretsar kring ett hus. Ägaren blir besatt av den föregående ägarens död:

”Obsessive/delightful, Fra Keeler subtly elaborates on life’s details, its ordinary lunacies. Azareen Van der Vliet Oloomi’s observations are droll and often hilarious. Her novel’s incidents pile up and on, tilting and shifting under the weight of language’s bizarre disturbances. Fra Keeler is wonderfully imaginative, the work of a terrific young writer.”
– Lynne Tillman

51tjKbcMToL._SX331_BO1,204,203,200_

Paul Yoon valde Colin Barrett, vars novellsamling Young Skins vann The Guardians debutantpris. Småstads- och ungdomskildring som utspelar sig i Irland.

”Chekhov once told his publisher that it isn’t the business of a writer to answer questions, only to formulate them correctly. Throughout this extraordinary debut, but particularly in the excellent stories that bookend it, Colin Barrett is asking the right questions.”
– Chris Barrow

hopeful-231x346

Fiona Maazel valde Tracy O’Neill, vars The Hopeful har fått väldigt fina recensioner. Romanen handlar om en ung konståkerska som skadar sig allvarligt och sedermera blir beroende av smärtlindrande. Hon tvingas omvärdera sitt liv.

”Ali’s caustic, unapologetically self-centered voice is strong and well-developed, and the secondary characters—especially Ali’s parents, but also her tutor and her pregnant cousin—offer both thematic reinforcement and opportunities for humor.”
PW

call_me_home_243_400_80

Phil Clay valde Megan Kruse vars roman Call Me Home kretsar kring en familj i Texas. Sammanfattar förlaget: ”At its heart, this is a novel about family, our choices and how we come to live with them, what it means to be queer in the rural West, and the changing idea of home.”

Rent spontant känner jag mig mest intresserad av att läsa Young Skins, dels för att det är en novellsamling, dels för att jag hört så väldigt mycket positivt om den. Däremot visste jag inte att icke-amerikaner kunde få den här utmärkelsen.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s