Lilla Kissinger Gate – bråket om biografin och recensionen

9781594206535

En ny bok om Henry Kissinger har vållat en hel del rabalder. Kissinger. 1923-1968: The Idealist av Niall Ferguson lanseras som första delen av den definitiva biografin om omstridde Kissinger. Ferguson har haft unik tillgång till arkivmaterial, men hans auktoriserade biografi är omstridd. Den tecknar ett ovanligt positivt porträtt av Kissinger, som var var USA:s utrikesminister från 1973 till 1977. Han brukar vanligtvis beskrivas som ett skolboksexempel på en hårdför realist.

grandin-kissinger-long-shadow-624x938

Boken är i sig kontroversiell, men det är också en recension skriven av Andrew Roberts och publicerad i söndagens New York Times Book Review. Men innan du läser den kan det vara värt att läsa en recension av recensionen, skriven av Greg Grundin, författare till en betydligt mer kritisk biografi över Kissinger. Grundin framhåller att Roberts är en gammal vän till både Ferguson och Kissinger, vilket gör honom till en direkt olämplig recensent av biografin.

Det påstås till och med att Kissinger ursprungligen ville att Roberts skulle skriva den auktoriserade biografin. Grundin påpekar syrligt att Times lika gärna hade kunnat be Kissinger själv recensera Kissinger. 1923-1968: The Idealist.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s