Ny bok om den teknologiska singulariteten

33fd8b50d5dc7a73d63acfb44de4b92a

Murray Shannahan
The Technological Singularity
MIT Press

Många tror att maskinerna, någon gång i framtiden, kommer att uppnå den generella intelligens som är karakteristisk för människor. Det är ganska lätt att konstruera en dator som kan slå en stormästare i schack. Det är ganska lätt att konstruera en dator som vinner mot de bästa människorna i Jeopardy. Det är oerhört mycket svårare att konstruera en maskin som är så exceptionellt mångsidig och kreativ som en människa. Men eftersom den teknologiska utvecklingen är så oerhört högt uppskruvad tror många att det bara är en tidsfråga innan maskinerna blir lika intelligenta som människor. När väl det inträffar tror man att maskinerna kommer att förbättra sig själva och att en explosiv teknologisk utveckling tar vid. Maskinerna kommer att uppnå superintelligens, de kommer att bli så intelligenta att det är svårt för oss att föreställa oss det. Den här föreställda vattendelaren, det här skiftet i mänsklighetens historia kallas den teknologiska singulariteten.

Den teknologiska singulariteten brukar associera till sciencefiction, men Murray Shannahan (intervju), professor i Cognitive Robotics vid Imperial College London, påpekar inledningsvis i sin mycket intressanta bok, The Technological Singularity, att sciencefiction inte är någon bra kunskapskälla om man verkligen vill lära sig något om den teknologiska singulariteten. Och hans framställning har också något förnuftigt och försiktigt över sig. Det betyder inte att den är tråkig, tvärtom, tack vare att den är så trovärdig blir den genuint spännande.

Ungefär hälften av alla experter på den teknologiska singulariteten tror att den kommer att inträffa 2045, men Shannahan ägnar sig inte åt några sådana gissningar och förutsägelser. Hans bok bygger i stället på olika scenarier, som innehåller bedömningar av hur troligt eller sannolikt det är att olika typer av AI och superintelligens kommer att skapas och uppstå. Han beskriver och analyserar några av de vägar utvecklingen skulle kunna ta.

På senare tid har många, inte minst Steven Hawking, varnat för vad den tekniska singulariteten skulle kunna innebära. Många tänkare och experter på området, bland dem Nick Bostrom, tror att den teknologiska singulariteten antingen kommer att få väldigt goda eller väldigt negativa konsekvenser.

I det utopiska scenariot förbättrar maskinerna eller robotarna människornas liv, de kanske snabbt uppfinner läkemedel mot sjukdomar som tidigare varit svåra eller omöjliga att bota. I det dystopiska scenariot skulle maskinerna och robotarna påminna mer om datorn HAL eller en terminator, de skulle snarare se oss människor som ett hot mot positionen som världens nya härskare. Världen skulle kunna bli fantastisk på många sätt, men inte för oss människor.

Om du ändå tycker att det här låter som sciencefiction, ge The Technological Singularity en chans. Shannahan tillhör inte de mest pessimistiska experterna, men han tycker att farhågorna bör tas på allvar. Hans stil är stringent men avspänd, ibland humoristisk, men oftare är framställningen smart och rik på perspektiv och infallsvinklar. Det inledande avsnittet om hjärnan är sällsynt fascinerande – det lär dröja innan den efterhärmas, nästan obegripligt komplex. Boken handlar naturligtvis mycket om teknik, men den handlar också om filosofiska, framförallt etiska frågor, och den är en riktig sidvändare.

Boken ges ut i en fantastisk serie: The MIT Essential Knowledge series.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s