Novell 124: ”Picasso” av César Aira

unnamed

César Aira är en av den samtida latinamerikanska litteraturens klarast lysande stjärnor. Han har skrivit ett 90-tal böcker men få är längre än 100 sidor. De kännetecknas av en fritt flödande fantasi, filosofisk lekfullhet, egensinne och massor av humor, oftast absurd. Aira är besläktad med författare som Jorge Luis Borges, Raymond Roussel och Italo Calvino.

Det här är de oemotståndliga inledande raderna på novellen ”Picasso”:

”It all began when the genie came out of the Magic Milk bottle and asked me what I would prefer: to have a Picasso or to be Picasso. He could grant me either wish but, he warned me, only one of the two.”

Om du gillar den här novellen är sannolikheten stor att du kommer gilla The Musical Brain (New Directions), en novellsamling som fått lysande recensioner, bland dem en recension av Patti Smith i New York Times: ”Hail César! I can only marvel at the amount of yarn he spins in order to tell tales of his own, from the political fable to the elaborately spun joke enriched with philosophy.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s