Upptäck NYRB Classics

NYRB Classics

Jag har visserligen köpt fler NYRB-klassiker än jag har läst – NYRB Classics väcker samlarlusten – men varenda en jag läst har varit en mycket positiv överraskning. I serien finns litteratur i alla tänkbara genrer och från alla tider och stora delar av världen. NYRB Classics är en del av tidskriften New York Review of Books ganska omfattande förlagsverksamhet. Sedan starten 1999 har man gett ut drygt 400 titlar.

The Chrysalids

I urvalet amerikanska böcker, som jag är mest bekant med och intresserad av, finns många som kvalificerar sig som kultklassiker, snarare än traditionella klassiker. De amerikanska böckerna i serien är sällan kanoniserade, snarare blir de böcker redaktören med fingertoppskänsla lyfter fram kanoniserade.

The Expendable Man

Man känner oftare igen namnet på författaren som skrivit böckernas introducerande förord – Rachel Kushner, William Gibson, Helen Oyeyemi med flera – än namnen på böckernas författare, som Dorothy Baker, William Attaway och Kenneth Fearing. Men det verkar i stort sett riskfritt att prenumerera på serien, om man är beredd att läsa okonventionella och till och med subversiva böcker.

A Way of Life, Like Any Other

Dessutom är formgivningen av böckerna genuint cool. På alla mina NYRB-klassiker anges Katy Homans som designer, om jag har förstått saken rätt är det hon som ansvarar för hela serien. Det här är fem av de moderna amerikanska klassikerna.

Ride a Cockhorse

Ride a Cockhorse av Raymond Kennedy (1991/2012)

Eventuellt den roligaste romanen sedan John Kennedy Toole’s  A Confederacy of Dunces, har det hävdats. Trots att romanen kom ut 1991, så har många sett nästan kusliga likheter mellan huvudpersonen, Frankie Fitzgibbons, och Sarah Palin. Frankie är en trevlig och beskedlig kvinna som jobbar på en mindre bank. Hon genomgår en radikal förändring och börjar hänsynslöst tillskansa sig mer och mer makt.

”Frankie Fitzgibbons is a demure and docile small-town New Englander, 45 years old, not long widowed, who one day goes bananas and begins to take over the world. I say ‘goes bananas,’ but the first symptom of her disorder is a kind of bewildering (to others) supersanity: a fierce eloquence, a white-hot clarity of mind. It comes upon her suddenly, Pentecostally almost, while—in the course of her duties as home loan officer for the Parish Bank—she is on the phone with a woman who has been falling behind in her mortgage payments. ‘If you’re looking for a sympathetic ear,’ snaps Mrs. Fitzgibbons, hitherto a reliable provider of just that, ‘you’re barking up the wrong tree.’ Her new voice rings out, loud and muscular with cliché, turning heads, taking no crap. She has been reborn.” Läs recensionen i Slate

Fat City

Fat City av Leonard Gardner (1969/2015)

Den här romanen handlar om två boxare i Stockton, Kalifornien, på 50-talet – miljöerna är oftast manliga, som Lido Gym, Hotel Coma och billiga syltor längs huvudgatan, där män och kvinnor som sliter på fälten, för en lön de knappt kan försörja sig på, tillfälligt vilar. Gardner är en sagolik berättare och om hans roman – en version har filmatiserats av John Huston – hade kommit ut i Sverige hade den kallats arbetarroman:

”‘Fat City’ is old slang for prosperity and advantage—the good life. If you’re in Fat City, you’re in luck. But the phrase is wry irony as the title of a novel that has stunned and mesmerized successive generations of readers since its publication in 1969. This month New York Review Books brings out a handsome new paperback edition of Leonard Gardner’s sole novel, a slim, taut book that has earned its status as a classic by dint of its immaculate, evocative prose, a compassionate but dour view of the human condition, and the absolute credibility of its depiction of the sport of the busted beaks.” Läs recensionen i Slate

In the Heart of the Heart of the Country

In the Heart of the Heart of the Country av William H. Gass (1968/2014)

Det här är väl en NYRB-titel som faktiskt är kanoniserad, de två briljanta långnovellerna och de tre novellerna i den här boken, vars handling utspelar sig i Mellanvästern, befäste William H. Gass som en av Amerikas främsta och mest vågade prosaister. Men NYRB gav helt säkert ut boken på nytt för att den börjat bli svår att få tag på.

”No writer I’ve ever read, not even Joyce, can celebrate his world with a more piercing sadness.”
Frederic Morton

Eve's Hollywood

Eve’s Hollywood av Eve Babitz (1974/2015)

”While the cover bills it as ‘a confessional L.A. novel,’ Eve’s Hollywood is less a straightforward story or tell-all than a sure-footed collection of elliptical yet incisive vignettes and essays about love, longing, beauty, sex, friendship, art, artifice, and above all, Los Angeles. […] Babitz seems to know everyone (a quick Google search informs you she slept with Jim Morrison and posed naked playing chess with Marcel Duchamp), and Eve’s Hollywood reads like an elegant and elevated form of gossip that doesn’t get old – even when you already sort of know the story and many of the famous people here are fictionalized.”
– Deborah Shapiro

Sleepless Nights

Sleepless Nights av Elisabeth Hardwick (1979/2001)

”In Sleepless Nights a woman looks back on her life—the parade of people, the shifting background of place—and assembles a scrapbook of memories, reflections, portraits, letters, wishes, and dreams. An inspired fusion of fact and invention, this beautifully realized, hard-bitten, lyrical book is not only Elizabeth Hardwick’s finest fiction but one of the outstanding contributions to American literature of the last fifty years.”
– NYRB

Recension av Joan Didion

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s