Novell 127: ”Fifty-Seven” av Rachel Kushner

Rachel Kushner är mest känd för sina båda romaner Telex from Cuba (2008) och Flamethrowers (2014), som gjort att man måste räkna henne som en av de viktigare och mer originella nya samtida amerikanska litterära rösterna. New Directions har även gett ut tre tidigare berättelser samlade i boken The Strange Case of Rachel K.

I senaste numret av New Yorker medverkar Kushner med en väldigt gripande, våldsam och sorglig novell, som inleds så här:

”They dropped him from I.R.C. so early the sky was black. He walked until he found himself stranded on the median of a freeway entrance, cars streaming toward him with their blinding lights, like a video game where the enemies come right at you, motherfuckers just keep coming straight at you one after the other, bam bam bam.”

Huvudpersonen i ”Fifty-Seven” har just blivit frigiven från en anstalt efter ett kortare straff, han har fem dollar på fickan och vet inte var han ska ta vägen. Han begår emellertid snart ett mycket allvarligt brott, och börjar sakta men säkert malas ned i det kaliforniska fängelsesystemet. Sakta men säkert får vi också veta mer om mannens bakgrund, exempelvis att han har varit uteliggare och försörjt sig på att samla pantflaskor.

Deborah Treisman intervjuar Rachel Kushner om novellen.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s