Ny säsong av podcasten Serial

hc3a4mta

Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, född 1986, lämnade sin post i Afghanistan, som var omgiven om talibankontrollerat fiendeland. Han rapporterades saknad 30 juni 2009. En kort tid senare tillfångatogs han av talibaner, som höll Bergdahl fången i nästan fem år. Ingen annan amerikan har överlevt så länge i fångenskap hos talibanerna.

Bowe Bergdahls märkliga öde är ämnet för den nya säsongen av podcasten Serial – den första säsongen handlade om Adnan Syed som dömdes 1999 för mordet på sin före detta flickvän Hae Min Lee. Det gör att de båda säsongerna har lite olika upplägg. I den första säsongen lades stor möda ned på att ta reda på vad som hade hänt vid olika kritiska tidpunkter innan, under och efter mordet. I den andra säsongen är de avgörande fakta kända; upplägget går mer ut på att utforska Bergdahls bevekelsegrunder och person. Han ger redan i första avsnittet intrycket att vara en mycket komplex och spännande person.

”The basic facts in the case of Bergdahl are known, and most parties involved agree on what they are. But what those facts mean, what Bergdahl actually experienced in the Army, his motivations for leaving his platoon, and the many terrible consequences of that decision are more complex, even existential.” Som Sarah Larson skriver i en välskriven text i New Yorker.

USA förhandlade i hemlighet med talibanerna och en fångväxling arbetades fram. Den 31 maj 2014 utväxlas Bergdahl mot fem talibaner. När han går mot den väntande amerikanska helikoptern är det tydligt att Bergdahl har besvär med ljuset – han hölls under långa perioder fången i helt mörka rum. Han har beskrivit att han ibland vaknade upp desorienterad och knappt visste vem han var. Han jämför det med när man har något på tungan, men inte riktigt kan få fram det. Han hade ju naturligtvis dessutom ytterst begränsade möjligheter att kommunicera med andra under de här fem mardrömslika åren.

När Bergdahl frisläpptes var han först en hjälte, men sakta men säkert förändrades tonläget. Han hade ju självmant och på eget bevåg lämnat sin postering. Var han inte då snarare en desertör? Eller ännu värre – en förrädare som äventyrade sina vapenbröders säkerhet? Många betraktade fångutväxlingen som i strid med lagen.

Men Bergdahl menar att planen var att utlösa ett larm, DUSTWUN,  arméns motsvarighet till ”man över bord”, vilket han också lyckades med. Han trodde att de höga befäl som skulle bli inkopplade efter detta larm skulle utreda de missförhållanden, brister i ledarskapet, han menade var utbredda ända sedan han gick grundutbildningen.

En sak som talar för att det här kan bli ännu en fantastisk säsong av Serial är att man har haft tillgång till mängder av telefonsamtal mellan filmmakaren Mark Boal, som planerar att göra en film om de här händelserna, och Bergdahl. Det är ganska avspända samtal och man får intrycket att Bergdahl verkligen vill förmedla sina unika erfarenheter.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Podcasts / radio

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s