Fotobok: ”2224 Kolkata” av Pierre Defaix

_2224_kolkata_cover

Pierre Defaix
2224 Kolkata
Peperoni Books

Kolkata, tidigare kallad Calcutta, är en av Indiens och världens största megastäder. Räknar man hela storstadsområdet är invånarantalet cirka 14 miljoner. Kolkata är omvittnat kontrastrik. Den franske fotografen Pierre Defaix har arbetat en hel del i staden och är aktuell med fotoboken 2224 Kolkata. Det är en vacker volym klädd i blått tyg och titeln handtextad och gyllne.

2224_Kolkata_67

All photos © Pierre Defaix

Boken innehåller 122 färgfoton men bara en text, ett citat av Pier Paolo Pasolini: ”These are the first hours of my presence in India, and I don’t know how to calm the thirsty beast trapped within me as in a cage.” Citatet blir genast begripligt när man börjar titta på fotografierna. De är intensiva och fulla av energi, man möts av färger och former som man inte omedelbart kan tolka. Många foton är närbilder som har en nästan abstrakt karaktär tills man ser vad de föreställer: trädrötter som klättrar över en trottoarkant ned i rännstenen, en fot täckt av fiskfjäll framför en hög med fiskrens eller en hårt packad bunt med begagnade böcker eller skrivhäften på pakethållaren till en cykel. Inte sällan är fotona arrangerade som diptyker.

2224_Kolkata_46

Många foton föreställer människor, men ofta ser man bara en rygg eller en fot. Defaix har gjort en poäng av att inte ta några konventionella porträtt, man ser i princip aldrig hela ansiktet på dem som avbildas, en kvinna med kroppsmålade händer döljer demonstrativt ansiktet. Först tycker jag att det är lite synd att man inte får se människornas ansikten, men eftersom det är ett genomgående drag i boken antar jag att det antingen är ett uttryck för hänsyn eller ett estetiskt val. Som människorna är avbildade nu, beskurna eller fotade bakifrån, blir de mer sammanbundna med själva staden och den hetsiga puls bilderna låter en ana. 2224 Kolkata visar i själva verket väldigt lite av hur Kolkata ser ut, arkitektur och gatuliv, men boken förmedlar poetiskt hur staden angriper sinnena och väcker nyfikenheten.

2224_Kolkata_15

2224_Kolkata_56

2224_kolkata_42

2224_Kolkata_45

2224_Kolkata_16

2224_Kolkata_38

2224_Kolkata_68

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s