Veckans dikt 74: ”The Fall” av Russell Edson

 

There was a man who found two leaves and came indoors holding
them out saying to his parents that he was a tree.

To which they said then go into the yard and do not grow in the living-
room as your roots may ruin the carpet.

He said I was fooling I am not a tree and he dropped his leaves.

But his parents said look it is fall.

 

Ett varmt tack till Marco Wilkinson på Oberlin College Press som gett oss tillåtelse att publicera den här prosadikten av Russell Edson (1935-2014), en av den moderna amerikanska litteraturens allra mest egensinniga poeter. Oberlin College Press ger ut en riktigt bra litteraturtidskrift, FIELD, och det senaste numret är ett specialnummer med matnyttiga essäer om Edsons poesi. Essäerna är frukterna av ett Edson-symposium.

FIELD93page

 

Oberlin College Press har även gett ut en helt fantastisk bok, The Tunnel: Selected Poems, en unik samling med Edsons prosadikter, hämtade från böcker som What a Man Can See (1969), The Intuitive Journey (1976) och The Wounded Breakfast (1985). Russell Edsons böcker är tyvärr svåra att få tag på; något större förlag borde köpa rättigheterna och ge ut samtliga titlar på nytt. På svenska finns, så vitt jag vet, bara En afton på grisarnas teater (Karneval förlag), ett väldigt bra urval prosadikter gjort av Stewe Claeson.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Veckans dikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s