Kristen munk vann $153 miljoner, skänkte pengar till teaterversion av Roberto Bolaños ”2666”

2666 (Bonniers) av Roberto Bolaño

Förra året slog amerikanen Roy Cockrum världen med häpnad och trädde fram som en av landets mest udda teaterdonatorer. Han vann $153 miljoner på en så kallad Powerball jackpot, och har lovat att donera en stor del av vinsten till ambitiösa teaterprojekt vid icke vinstdrivande teatrar.

Så här sammanfattade New York Times Cockrums bakgrund:

”He studied acting at Northwestern University in Chicago and worked as an actor and stage manager for television and theater in various cities before entering the Society of St. John the Evangelist in Cambridge, Mass., an Episcopal monastery where he took vows of poverty, in 2003. […] Until now, Mr. Cockrum who moved to Knoxville, Tenn., in 2009 to take care of his aging parents, had made virtually no public comment about his giving plans.”

Och Roy Cockrum Foundations första donation – vars storlek sagts vara ”in the high six or low seven figures” – gick till Goodman Theater i Chicago. Och de satsade tveklöst pengarna på ett ambitiöst projekt, en fem timmar lång teaterversion av Roberto Bolaños mäktiga roman 2666.

”I became weirdly obsessed with this novel years ago, and I still don’t quite know why,” berättar Robert Falls, teaterdirektör, för New York Times, med anledning av att pjäsen har premiär den sjätte februari. Hoppas att Roy Cockrum sitter i publiken under premiären, hoppas att pjäsen blir en stor succé.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s