Konstbok: ”Raymond Pettibon: Surfers 1985–2015”

SeRaymond_Jacket-3_2.indd

Raymond Pettibon
Raymond Pettibon: Surfers 1985–2015
Förord: Adam Lindemann
Text: Carlo McCormick
David Zwirner Books /
Venus Over Manhattan

Det finns få sporter, eller verksamheter, som väcker så starka associationer till frihet som surfing. Det finns få sporter, eller verksamheter, vars utövare så ofta beskriver sina upplevelser i andliga termer som surfare. Åtskilliga vittnar om en svindlande och sublim känsla av att vara en liten del av en mäktig större helhet när de rider en jättelik våg. Det finns den hårt mediabevakade proffscirkusen, och så finns det dem som vägrar att låta sig fotas eller filmas när de surfar, ensamma eller i små grupper.

Jag föreställer mig att det är surfare av det senare slaget som Raymond Pettibon, amerikansk konstnär född 1957 i Tucson, Arizona, avbildar i sin mäktiga och sublima surf-serie. Den första upplagan av Raymond Pettibon: Surfers 1985–2015 tog slut på nolltid; den här andra upplagan är försedd med ytterligare 20 bilder. Det är en väldigt stilig och cool bok i mjukband – David Zwirner Books har inte sparat på krutet. Priset är också mycket rimligt.

Pettibone Book sprd 01

© Raymond Pettibon Courtesy of David Zwirner Books

Konstnärligt har Pettibon sin rötter i Los Angeles punkscen och serie- och populärkulturen. Under andra halvan av 70-talet gick han tillsammans med sin bror med i punkbandet Black Flag; Pettibon skapade bandets legendarisk logga (mycket vanligt motiv för tatueringar), skivomslag, flyers och t-shirts. Han skapade också mycket för bandets skivbolag, SST Records. I en bok som David Zwirner Books ger ut i mars i samband med en stor utställning i Europa, Raymond Pettibon: Homo Americanus. Collected Works, får man en helhetsbild av Pettibons i själva verket mycket mångskiftande konstnärsskap.

Det finns många andra återkommande motiv i Pettbons bildvärd förutom surfare, exempelvis basebollspelare, atombomber och seriefiguren Gumby. Men surfaren som rider en gigantisk våg, många av bilderna har som sagt en sublim kvalitet, är kanske den figur som ligger närmast Pettibon själv, hans egensinne och oförmåga att vara konvetionell.

Pettibone Book sprd 02

© Raymond Pettibon Courtesy of David Zwirner Books

Ja, på den högra bilden ovan till höger dyker Gumby upp, men Pettibons surf-serie är ett av många exempel på att man vare sig kan eller bör begränsa hans konstnärskap genom att uteslutande associera det med punkscenen på 70-talet och serie- och populärkulturen. Surf-serien är exempelvis full av litterära citat. Pettibon är en sällsynt litterär bildkonstnär. Han är också, skulle jag hävda, en väldigt amerikansk konstnär.

Men hans konst står också i förbindelse med annan konst och har ett filosofiskt drag. En viktig orsak till att Pettibon räknas som en av Amerikas främsta samtida konstnärer är antagligen att han inte filtrerar sina intryck av världen med begrepp som högt och lågt, finkulturellt och populärkulturellt, utan snarare söker efter det relevanta, intressanta och uttrycksfulla.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s