Fotobok: ”Silent Beauties. Photographs from the 1920s” av Leendert Blok

Cover

Leendert Blok
Silent Beauties. Photographs from the 1920s
Text: Gilles Clément
Hatje Cantz

När jag packade upp Silent Beauties blev jag ett kort ögonblick lite besviken. Jag trodde att omslaget hade skadats av fukt, därav den gröna missfärgningen längs omslagets nederkant. Men snart insåg jag att det var det avbildade fotot, av den holländske fotografen Leendert Blok (1895-1986) som var skadat. Många av fotona i den här sagolika boken är också märkta av tiden tand, men det bidrar snarast till deras sällsamma skönhet.

Faktum är att Bloks foton länge var bortglömda, kanske i ett inte helt dugligt och fuktigt arkiv, tills den holländske fotohistorikern Frido Troost (1960-2013) återupptäckte dem. De finns numer i samlingarna hos Spaarnestad Photo i Haag.

Silent Beauties, photography by Leendert Blok, Hatje Cantz

TULIPA, La Miroir, Pandora
© Leendert Blok / Stitching Spaarnestad Photo

 
Blomman är en av de mest universella symbolerna för skönhet, snart sagt varenda konstnär har avbildat dem – ManetMonet, Van Gogh, O’Keeffe och till och med Warhol -men Bloks foton har en otippat prosaisk bakgrund. Han var en av dem som tidigast experimenterade med färgfoto och hans specialitet var att fota blommor till blomsterodlares varukataloger. Men man behöver inte vara kunnig om vare sig blommor eller fotografi, för att uppskatta de här fotonas estetiska kvaliteter. Ungefär hälften av blommorna i Silent Beauties är tulpaner. Utöver dem finns foton av narcisser, dahlior, hyacinter och irisar.

Silent Beauties, photography by Leendert Blok, Hatje Cantz

NARCISSUS, Polar Ice, St. Agnes, Mount Hood, La Riante, President Lebrun
© Leendert Blok / Stitching Spaarnestad Photo

 
En botanist skulle ha fotat de här växterna på ett annat sätt; Leendert Blok sätter blommorna helt i fokus och framhäver deras mångskiftande prakt; ibland är den nästan på väg att börja falna. Blommorna är ofta fotade mot en mörk eller i varje fall enfärgad bakgrund, så att skiftningarna i färgerna och blommornas skulpturala former framträder.

Silent Beauties, photography by Leendert Blok, Hatje Cantz

IRIS, Ismene, Uma
© Leendert Blok / Stitching Spaarnestad Photo

 
De holländska blomsterodlarna tog fram allt fler och mer extravagata varianter av de olika blommorna, men det verkar som om Blok höll jämna steg med dem. I bokens introducerande text, som placerar in Blok i ett konst- och fotografihistoriskt sammanhang, skriver landskapsdesignern och botanisten Gilles Clément:

”Leendert Blok thinks like a florist. He uses images not words. He shows the form, the color, sometimes the texture, and lingers on the corolla. He shows the flower, alone in all its simplicity. His field is not that of the botanist: he does not burden his picture with the intrusive morphology of the plant’s structure. Blok is a portrait artist, one who makes each flower a unique person.”

Hatje Cantz är ett tyskt kvalitetsförlag som ger ut fantastiska böcker i ämnen som foto, konst, arkitektur och design. Silent Beauties är en extravagant bibliofilutgåva, baksidan och ryggen är klädd i ett mörkrött tyg, lite lätt glansigt i stil med silke – det är en mycket fin presentbok – men jag gillar också att man har valt ett robust matt papper, som ger en vag vintagekänsla, som passar perfekt till fotona.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s