Recension: ”visual design in action” av Ladislav Sutnar

sutnar-cover_g
Ladislav Sutnar
visual design in action
Red. Reto Caduff & Steven Heller
Lars Müller Publishers

”The designer must think first, work later.”
– Ladislav Sutnar

Många anser att visual design in action av Ladislav Sutnar (1897-1976) är en av de mest banbrytande böckerna inom ämnet modern grafisk design. Sutnar lämnade Tjeckoslovakien och bosatte sig i New York 1939 när Nazityskland annekterade hans hemland. Han hann bygga upp en karriär i hemlandet, men det var i Amerika han gjorde sig ett namn som pionjär inom områden som informationsdesign, informationsarkitektur och datavisualisering.

seiten-aus-sutnar_reprint_inhalt_150dpi-6

All images © Lars Müller Publishers

visual design in action, som gavs ut 1961 i samband med en Sutnar-utställning i New York, är som en blandning av utställningskatalog, monografi och manifest. Det är en sällsynt vacker och in i minsta detalj välgjord bok. Sutnar använde exempelvis flera olika typer av papper med hänsyn tagen till hur det kändes och såg ut. Omslaget är exempelvis matt och har en behaglig strävhet. Men boken har varit väldigt svår att få tag i. Om man ens får tag i ett exemplar i gott skick, så kostar det väldigt mycket.

seiten-aus-sutnar_reprint_inhalt_150dpi-3

Nu finns emellertid boken i en ny, helt fantastisk faksimilutgåva. Bakom projektet står Reto Caduff, den outtröttlige Steven Heller och drygt 1700 personer som varit med och finansierat projektet genom Kickstarter. Att man valde att samarbeta med Lars Müller Publishers är ingen slump. Om det finns ett förlag som skulle kunna sy ihop ett sånt här projekt, som kräver att man är trogen originalet och använder rader av olika papperskvaliteter och trycker med 13 färger, så är det Lars Müller. Faksimilutgåvan av visual design in action är en sällsynt vacker bok och ett åtråvärt objekt.

sutnar3web

Boken levereras i ett genomskinligt fodral. I fodralet finns, förutom själva boken, ett häfte med en text av Reto Caduff, om bakgrunden till projektet, en längre essä av Steven Heller om Sutnar, en biografi med de viktigaste årtalen i Sutnars liv samt en kortare text av Martina Mullis och Lars Müller, som handlar om hur de gick till väga för att göra faksimilutgåvan så trogen originalet som möjligt.

Häftet innehåller även några av Sutnars originalmontage, som tydligt vittnar om hans känsla för detaljer, hans vurm för funktionell skönhet och det han kallade ”stringent simplicity”. Häftet innehåller även foton från utställningen 1961 i New York, foton som gjorts tillgängliga av Radoslav och Elaine Sutnar.

seiten-aus-sutnar_reprint_inhalt_150dpi-4

Boken vittnar tydligt om att Sutnar hade sina rötter i den europeiska modernismen. Han var influerad av rysk konstruktivism, produktivism, Le Corbusiers purism och Bauhaus. Rent allmänt kan man säga att han hade en väldigt rationell syn på grafisk design. Den moderna människan översköljs av olika slags information – enligt Sutner var det designerns uppgift att tämja och effektivisera informationsflödet. Precision, klarhet och tillgänglighet var några av hans nyckelbegrepp.

seiten-aus-sutnar_reprint_inhalt_150dpi-2

Jag har väldigt svårt att förstå varför Ladislav Sutnar inte är mer känd. Jag tänker att det kanske delvis beror på att han jobbade med ganska oglamorösa konton och varumärken. Men jag vet för lite om Carr’s Deparment Store i New Jersey (1956-57), Vera Scarves och Addo-X för att kunna avgöra om de ansågs vara spännande kunder eller inte. Det Sutnar skapat för dem ser i vilket fall som helst enastående elegant ut.

seiten-aus-sutnar_reprint_inhalt_150dpi

Men Sutnar gjorde också så oerhört många olika saker, som inte tillhör det som får allra mest uppmärksamhet. Det var exempelvis Sutnar som kom på idén att sätta parentes kring riktnummer i de amerikanska telefonkatalogerna. Rent allmänt arbetade han mycket med olika skiljetecken för att få information att flyta bättre.

Skriver Steven Heller om Sutners kanske allra längsta uppdrag, som inte heller hade så hög profil, men som stämde väl in med hans specialintressen:

”As the art director of F.W. Dodge’s Sweet’s Catalog Service (the leading distributor of trade and manufacturing catalogs) from 1941 to 1960, Sutnar developed numerous typographic and symbolic navigational devices that allowed the majority of users to transverse the rising seas of data. His marks are analogous to the friendly computer icons used today, and were inspired by El Lissitsky’s subject tabs for Mayakovsky’s interactive book of poems, For Reading Aloud.”

sutnar4web

Det är naturligtvis vansinnigt roligt att en så förhållandevis udda bok som visual design in action ges ut som välgjord faksimil, som verkligen är något utöver det vanliga.

Avslutningsvis, ett entusiastiskt citat ur Hellers introducerande text, en riktig hyllning av Sutnar i rollen som informationsdesigner:

”[…] he was introduced to the director of information-research for Sweet’s Catalog Service, Knut Lönberg-Holm, who instantly arranged for Sutnar to become his art director. Sutnar and Lönberg-Holm’s collaboration was to information design what Gilbert and Sullivan was to light opera, Rogers and Hammerstein were to the Broadway musical, or Lennon and McCartney were to rock.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s