Recension: ”King of Kowloon: The Art of Tsang Tsou Choi”

King of Kowloon: The Art of Tsang Tsou Choi
Red. David Spalding
Förord: Hans Ulrich Obrist
Texter: David Clarke, Hou Hanru,
Ou Ning m.fl.
Damiani

Man har uppskattat att Tsang Tsou Choi (1921–2007) gjorde 55.000 målningar i sin hemstad Hong Kong. Det han gjorde var tveklöst en form av graffiti, han målade på elskåp, bropelare, väggar, skyltar, allt som lämpade sig, men han målade kinesiska tecken, som berättade olika varianter av en och samma historia.

Varje målning signerade Tsang med tecknen för King of Kowloon (九龍皇帝). Redan under sin levnad blev den outtröttlige Tsang en legend. När han gick bort 2007 skyndade sig många invånare ut på gatorna för att fotografera hans målningar, varav de allra flesta idag är borttvättade eller övermålade.

King_of_Kowloon_18Graffiti in Chai Wan, Hong Kong | 2013 | Photo: Michael Wolf

 
Tsang föddes på fastlandet, han gick bara i skolan i två år, men flyttade till Hong Kong, där han under olika perioder arbetar som jorbrukare och med sophantering. 1956 händer två saker, som eventuellt har ett samband – Tsang gifter sig och börjar måla graffiti på Hong Kongs gator. Enligt vissa källor blir Tsang förskjuten av sin fru och sina barn; de tycker att han skämmer ut dem med sin ”besatthet”. Mycket tyder emellertid på att Tsang led av någon form av psykisk åkomma.

King_of_Kowloon_43.jpgSham Shui Po, Hong Kong | 1996–1997 | Photo: Lau Kin-wai

 
Det hjärtskärande är att Tsang om och om igen skriver om sin familj i sina kalligrafiska målningar. Det är mest fakta, som deras namn och var de bor, men det visar i vilket fall som helst att han hela tiden tänkte på dem. Han driver runt i Kowloon som en enstöring, men allt fler personer känner igen hans karakteristiska, lite grova och ojämna graffiti.

Många tycker att det Tsang skapar är klotter, han blir vid ett flertal gånger tagen av polisen och bötfälls, men allt fler invånare i Hong Kong tycker att hans kalligrafi har blivit som en del av deras hemstad. Enligt vissa uppgifter avtjänade Tsang ett fängelsestraff för sin verksamhet, enligt andra blev han bara bötfälld.

King_of_Kowloon_49Argyle Street, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong | 2007 | Photo: Joel Chung

 
Enligt en berättelse gjorde Tsang efterforskningar om sina rötter. Det fick honom att tro att han var den rättmätige ägaren till en stor del av marken i Kowloon. Det är framför allt om detta, och hans familj, som hans kalligrafiska graffiti handlar. Fram till 1997, då britterna lämnar Hong Kong, riktar Tsang sin kritik mot det koloniala styret, inte minst drottningen, och efter 1997 riktar Tsang sin kritik mot de lokala kinesiska myndigheterna. Budskapet, som kan vara kryddat med eder, svordomar och obsceniteter, är alltid detsamma: Jag är Kungen av Kowloon och rättmätig ägare till stora landområden.

King_of_Kowloon_101Argyle Street at Sai Yee Street, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong | 2007 | Photo: Joel Chung

 
King of Kowloon: The Art of Tsang Tsou Choi (Damiani) är den hittills mest anspråkfulla boken om Tsang, som på allvar blev adopterad av konstvärlden först 1997, då Lau Kin-wai var curator för Tsangs första separatutställning. Den väckte, inte helt oväntat, en ganska hetsig debatt om huruvida Tsangs målningar var konst eller inte.

King_of_Kowloon_97Tsang’s calligraphy behind a colonial-era mailbox bearing the British royal crown’s insignia and the inscription “EIIR,” which stands for “Elizabeth II Regina.”
Photo: Fung Lohon

 
1997 var också året då Tsang blev inbjuden att medverka i den turnerande utställningen Cities on the Move, som hade Hou Hanru och Hans Ulrich Obrist som curators. Utställningen visades bland annat i New York, London och på Louisiana i Danmark. Andra betydande utställningar med Tsangs medverkan var Power of the Word 1999 med Johnson Chang som curator och Venedigbiennalen 2003.

King_of_Kowloon_55Untitled (A08) | ca. 2005–2006 | Chinese ink and acrylic on wooden panel | 52.5 x 77 cm

 
King of Kowloon: The Art of Tsang Tsou Choi är en vacker bok, full med texter på olika teman och ett rikt bildmaterial, och boken är ett mindre måste om man är intresserad av graffiti i allmänhet och av Tsang Tsou Choi i synnerhet. Boken tar Tsangs konst på stort allvar, lika stort som om det handlade om vilken internationell konstnär som helst. Boken innehåller flera mycket välskrivna essäer och närläsningar av några av Tsangs verk, bland annat ett elskåp och en rislampa.

Det mångskiftande förordet av Hans Ulrich Obrist är väldigt bra, han kallar Tsang för poet och det ligger säkert mycket i det, men för mig är det framförallt två saker med honom som fascinerar: hans omedelbara visuella uttryck och hans historia.

My beautiful pictureSau Mau Ping, Hong Kong | 1992 | Photo: Lau Kin-wai

 

Redan 1980 råkar Tsang ut för en arbetsrelaterad olycka, vilket gjorde att han måste använda kryckor. Då band han fast en plastpåse vid varje krycka, med penslar respektive bläck i. Han fortsatte att linka runt i Hong Kong och skriva och måla med en beundransvärd envishet. Oavsett om han var psykiskt sjuk eller inte, så verkar det som om han var fast övertygad om att han hade ett viktigt uppdrag, ett uppdrag som måste fullföljas till varje pris.

R172Tsang inscribing a utility box near Victoria Park, Causeway Bay, Hong Kong | September 27, 1996 | Photo: David Clarke

 
År 2004 blir Tsang intagen på sjukhus för att hans ben är i olag. Han tvingas flytta från sin lilla smutsiga och stökiga lägenhet till ett äldreboende. Där får han inte måla med pensel och bläck, men han fortsätter att skriva sin berättelse på tyger, t-shirts och föremål med filtpennor. Samma år säljs, ironiskt nog, ett av Tsangs verk på Sothebys för ungefär 60.000 kr. Den 5 juli 2007 avlider Tsang Tsou Choi 85 år gammal av en hjärtattack. King of Kowloon: The Art of Tsang Tsou Choi är en vacker och mångskiftande bok om hans liv, framför allt om hans konstnärsskap.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s