Freewrite – smart skrivmaskin för 2000-talet

Detta bildspel kräver JavaScript.

Författare är beredda att gå ganska långt för att slippa distraktioner, inte minst från internet, när de skriver. Zadie Smith använde appen Freedom när hon skrev romanen NW. Man ställer in appen så att internet inte blir tillgängligt förrän efter en viss tid.

Jonathan Franzen gick mer handgripligt tillväga när han modifierade sin laptop, så att den överhuvudtaget inte gick att koppla upp mot internet. Enligt en intervju i Time Magazine: ”Because Franzen believes you can’t write serious fiction on a computer that’s connected to the internet, he not only removed the Dell’s wireless card but also permanently blocked its Ethernet port.”

”What you have to do,” förklarade Franzen, ”is you plug in an Ethernet cable with superglue, and then you saw off the little head off it.”

På sätt och vis kan man säga att Franzens laptop är en föregångare till Freewrite, som efter en framgångsrik Kickstarter-kampanj nu lanseras som ”världens första smarta skrivmaskin”. Huvudpoängen med Freewrite är att man i princip bara kan skriva med den. Det här är några fakta om maskinen, som ser riktigt trevlig ut med sitt retrofuturistiska utförande:

E Ink screen with frontlight

Full-size mechanical keyboard feature Cherry MX keyswitches

Internal capacity for over one million pages

Document cloud sync through WiFi

International language support

Rugged construction with aluminum body and stowable handle

Eftersom i princip det enda som drar ström, är den lilla skärmen, så räcker batteriet i hela 3-4 veckor vid normal användning. Det nuvarande priset är $449 och det är ju ganska dyrt, men Freewrite verkar vara byggd för att hålla – det mekaniska tangentbordet sägs vara fantastiskt – och målgruppen är nog i första hand yrkesskribenter. Recensionerna har genomgående varit positiva.

Säger Adam Leeb, en av grundarna av Astrohaus, som tagit fram Freewrite: ”We believe that writers deserve their own professional tools to maximize their success. For the first time ever, writers are able to have a pure, distraction-free environment while retaining all the benefits of digital documents.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Nyheter, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s