Recension: ”Avd. för grubblerier” av Jenny Offill

9789127145733_0_[1]

Jenny Offill
Avd. för spekulationer
Övers. Alva Dahl
Natur & Kultur

Först är jag skeptisk. Jenny Offill berättar sin historia, om en författarinna i New York, hennes dotter och trassel i reltionen med maken, med små fragment och stycken, som inledningsvis är aningen svåra att pussla ihop. Det kan vara små minnesfragment, funderingar eller citat av Ovidius, Rilke eller W.B Yeats. Med ett visst mått av självironi har ett citat som tillskrivs Sokrates valts som bokens motto: ”De som grubblar över världsalltet… är ingenting annat än tokstollar.”

Men sakta men säkert börjar Offills romanmaskineri rulla igång och snart verkar det snarare som om hon inte hade kunnat välja ett bättre sätt att komponera  Avd. för spekulationer, som blev en av de mest uppmärksammade romanerna 2014 när den kom ut i Amerika.

Jag plöjer den här romanen i en sittning och skrattar många gånger högt åt huvudpersonens omväxlande skarpsinniga och dråpliga iakttagelser och små anekdoter. Den här, från bokens början, handlar om när hon var på utlandssemester:

”Jag träffade en australiensare som sa att han älskade att resa ensam. Han berättade om sitt jobb medan vi satt och drack vid havet. När en student fattar, när ansiktet liksom lyser upp, det är så jävla vackert, sa han. Jag nickade, rörd, trots att jag aldrig hade lärt någon en enda sak. Vad är det du undervisar i? frågade jag. Rullskridskor, förklarade han.”

De här handlar om när författarinnan och hennes man träffades:

”När vi träffades hade han glasögon som han hade haft i femton år. Jag hade samma frisyr med lugg som när jag pluggade. Jag hade små hemliga planer på att ha sönder de där glasögonen, man jag sa aldrig hur mycket jag avskydde dem förrän en dag när han kom hem med nya.”

”Jag tror att det var ett år senare som jag lät luggen växa ut. När den äntligen var helt borta sa han: ‘Jag har faktiskt alltid avskytt lugg.'”

Huvudpersonen är både författare och undervisar i skrivande. Det här är ett av de centrala styckena på det temat:

”Enligt T.S. Eliot: I slutändan kan det hända att författaren inser att han har slösat bort sin ungdom och förstört sin hälsa till ingen nytta.”

Skildringen av förhållandet mellan mor och dotter tillhör en av bokens höjdpunkter. Vid ett tillfälle blir dottern uttråkad av en överdrivet didaktisk sagobok. Hon vill att mamman ska berätta en bättre saga:

”Jag berättar om Voyager 1 och Voyager 2 och Golden Record. De var som flaskpost, förklarar jag, men utkastade i rymden i stället för i havet. Min dotters intresse är ljumt. Hon vill veta vilka ljud man spelade in åt utomjordingarna. Jag letar rätt på listan och läser upp den för henne.”

Listan, många ljud är från djur, valsång, schimpans, dingo med flera, är nästan som en dikt.

Men romanens centrum är trots allt den otrohetsaffär som skakar relationen mellan författarinnan och hennes man. De verkar inledningsvis ha ett ganska trivsamt förhållande, men man får bara känna mannen genom kvinnans iakttagelser. Sympatierna ligger tveklöst hos henne, den bedragna. Det här är en ordväxling som både är smärtsam och dråplig:

”Mejlar eller ringer du henne fortfarande?”
”Nej”, säger han.
”Skickar du fortfarande musik till henne?”
”Nej”, säger han långsamt.”Jag skickar inte musik till henne.”
”Vadå? Vad skickar du?”
”Bara ett filmklipp”, säger han.
”Med vadå?”
”Marsvin som äter vattenmelon.”

Avd. för spekulationer är omväxlande hysteriskt rolig och djupt gripande, den är bitvis riktigt sorglig. När man väl kommit in i det lite collage-aktiga berättandet är den omöjlig att lägga ifrån sig. Man drivs framåt att lägga hela pusslet. Alva Dahls översättning är suverän.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Recensioner

Ett svar till “Recension: ”Avd. för grubblerier” av Jenny Offill

  1. Ping: Avd. för grubblerier | Bak bok mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s