Fotobok med bilder av den störste, Muhammad Ali

big_champ_cover

Thomas Hoepker
Big Champ
Peperoni Books

”And I was still in grade school when Ali made his extraordinary comeback after nearly four years of exile and later shocked the world by winning his title back. […] It was this quality of Ali’s that I have always admired the most: his unique ability to summon extraordinary strength and courage in the face of adversity, to navigate the storm and never lose his way.”
Barack Obama

I min bardom visades det inte mycket proffsboxning på teve, men av någon anledning visste man i alla fall att Muhammad Ali var störst, bäst och vackrast. På något sätt snappade man upp hans protorap: ”Float like a butterfly, sting like a bee. The hands can’t hit what the eyes can’t see.” Jag tror till och med att jag visste ungefär vad rope-a-dope var.

Men Muhammad Ali var ju mer än en boxare, enligt många tidernas främste, han fick betala dyrt för sin frispråkighet och för att han vägrade delta i Vietnam-kriget. Han stack verkligen, inte bara bokstavligt talat, ut hakan. Han var stilig, smart, hade en sällsynt karisma, han var och är en förebild. Han var en stilikon.

2012 gav det tyska kvalitetsförlaget Peperoni Books ut Champ, en bok med Magnum-fotografen Thomas Hoepkers sensationellt coola foton av Muhammad Ali. Den trycktes upp i en, två, tre upplagor och sålde slut. Nu ges Big Champ ut, en utökad upplaga av den förra boken.

Boken är ingen biografi, men små utsnitt ur Alis liv, när han tränar, naturligtvis, men också när han tar det lugnt och umgås, skojar med storögda barn pågatan, och när han flörtar med en kvinna i ett bageri, bagarens dotter, Belinda Boyd, som ett år senare skulle bli hans andra hustru. Av fotona att döma verkar som om Ali kände sig avspänd med Hoepker i hälarna. Det är en riktigt fet och mycket gedigen bok.

All images © Thomas Hoepker / Magnum

Muhammad Ali

USA, Miami Beach, Florida, 1970. MUHAMMAD ALI. Ali’s fist during training in Chris Dundee’s Gym.

Muhammad Ali

USA, Miami Beach, Florida, 1970. MUHAMMAD ALI. Ali sitting in his cabrio.

Muhammad Ali

USA, Miami Beach, Florida, 1970. MUHAMMAD ALI. Former World heavyweight champion Muhammad Ali during training in Dundee’s Gym in Miami Beach.

Muhammad Ali

USA. Muhammad Ali (formerly Cassius Clay), boxing world heavy weight champion in London, 1966. Ali during his training. Copyright © Thomas Hoepker / MAGNUM

Muhammad Ali

USA, Chicago, Illinois, 1966. MUHAMMAD ALI. posing for studio photographer in boxing outfit.

Muhammad Ali

USA. MUHAMMAD ALI, (formerly Cassius Clay), boxing world heavy weight champion with Johnny Coulon, the world bantanweight champion of 1915, in his Chicago gym.

Muhammad Ali

Copyright © Thomas Hoepker / MAGNUM USA. Muhammad Ali (formerly Cassius Clay), boxing world heavy weight champion in a Chicago barber shop 1966.

Muhammad Ali

USA. Muhammad Ali (then Cassius Clay), boxing world heavy weight champion in Chicago 1966. Ali flirts with Belinda in a bakery shop. Belinda later became Ali’s second wife. Copyright © Thomas Hoepker / MAGNUM

Muhammad Ali

USA, Chicago, Illinois, 1966. MUHAMMAD ALI. In the streets with children.

Muhammad Ali

USA. Chicago. 1966. MUHAMMAD ALI, (formerly Cassius Clay), boxing world heavy weight champion, walking under the elevated train in Chicago’s South Side.

Muhammad Ali

USA. Chicago 1966. MUHAMMAD ALI, boxing world heavy weight champion showing off his right fist.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s