Jellybooks vill omdana bokbranschen med detaljanalyser av hur vi läser e-böcker

Enligt en artikel i New York Tims – ”Moneyball for Book Publishers: A Detailed Look at How We Read” – försöker företaget Jellybooks i detalj analysera våra läsvanor, med hopp om att kunna förändra bokbranschen i grunden.

”We still know almost nothing about readers, especially in trade publishing,” säger Andrew Rhomberg, Jellybooks grundare.

Inte desto mindre redovisar Jellybooks ganska häpnadsväckande statistik. Så här går man tillväga. Man ger bort e-böcker till en läsargrupp, ofta innan boken getts ut:

”Rather than asking readers to write a review, it tells them to click on a link embedded in the e-book that will upload all the information that the device has recorded.”

Jellybooks får på så vis en massa intressant information, bland annat om när folk läst och hur länge de läst, hur långt de kommit i boken och hur snabbt de läst.

Och det här är några av resultaten: ”On average, fewer than half of the books tested were finished by a majority of readers. Most readers typically give up on a book in the early chapters. Women tend to quit after 50 to 100 pages, men after 30 to 50. Only 5 percent of the books Jellybooks tested were completed by more than 75 percent of readers. Sixty percent of books fell into a range where 25 percent to 50 percent of test readers finished them. Business books have surprisingly low completion rates.”

Vanligtvis använder inte förlagen den här sortens data för att stöpa om böcker, men så kan det mycket väl bli i framtiden. Däremot använder förlag data av det här slaget som underlag för att öka eller minska sina marknadsföringsbudgetar.

Det här kan naturligtvis skapa problem för författarna, som tveklöst kan hamna i underläga i maktbalansen mellan författare och förläggare. Dessutom är det ju inte säkert att någon som prenumererar på e-böcker har samma läsvanor som någon som köper den tryckta boken. En och samma person kan ha olika beteenden som e-boksprenumerant och som köpare av tryckta böcker.

Med de metoder som Jellybooks arbetar med är det läsaren som bestämmer, så att säga, han eller hon får böckerna gratis, men i takt med att analysverktygen och ansamlingen av data utvecklas, så kan det uppkomma problem. Redan idag samlar stora akademiska förlag in data om hur studenterna läser sina e-böcker, och vissa företag som säljer prenumerationer på e-böcker samlar in data om kundernas läsning.

Artikeln i New York Times avslutas tämligen pessimistiskt, med konstaterandet att utvecklingen förmodligen är oundviklig. Skriv gärna och berätta vad du tycker om artikeln. Tycker du att det är okej att företag samlar in data om dina läsvanor?

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s