Byt till mekaniskt tangentbord och bli en bättre skribent

mxred

Image via Keyboard Company

 
För en tid sedan skrev jag ett blogginlägg om Freewrite, som lanseras som skrivmaskinen för 2000-talet. Man kan bara skriva på den och lagra dokument. Inget internet eller några andra distraktioner alltså.

I produktbeskrivningen läste jag: ”Full-size mechanical keyboard feature Cherry MX keyswitches” Jag googlade på ”mekaniska tangentbord” och ”Cherry MX keyswitches” och hittade mängder med förespråkare av mekaniska tangentbord, och anhängare av den tyska tillverkaren av mekaniska brytare, Cherry. Deras brytare, alltså mekanismen under själva höljet på tangenten, används av sällsynt många tillverkare av tangentbord.

Cherry är lite som brytarnas svar på BMW eller Audi. Här kan du se en kort dokumentär från fabriken, som ger en aning om Cherrys kvalitetstänkande.

Om du har ett tangentbord som följde med datorn, och inte har någon värstingdator, så har du antagligen inte ett mekaniskt tangentbord, utan ett vanligt så kallat rubber dome-tangentbord. De är billigare men slits å andra sidan ut snabbt, så att tangentbordet känns slött och svampigt. Man behöver nästan bara vila ett finger mot tangenten för att den ska gå ned i botten. Helt ofunkigt.

En mekanisk brytare från Cherry håller däremot oerhört länge – det sägs att man ska kunna aktivera dem 50 miljoner gånger innan de ger upp – och de känns likadana under hela livslängden. Och känslan är ett av de tyngst vägande skälen att byta till ett mekaniskt tangentbord. Det låter naturligtvis nördigt men det känns oerhört mycket skönare att skriva på ett menkaniskt tangentbord än på ett med membran-teknik.

mxblue

Image via Keyboard Company

 
Cherry tillverkar många olika brytare, men de klassiska är Cherry MX Red, Black, Blue och Brown. De röda (se högst upp) och svarta brytarna rör sig steglöst ned tills de når botten. De blåa (se ovan) och bruna brytarna måste däremot passera som ett litet ”gupp” innan de når botten.

Både de röda och svarta brytarna har ett skönt motstånd, som ger en taktil feedback. De svarta kräver lite mer kraft för att aktiveras, varför många gamers, som ju ofta vill trycka så snabbt som möjligt, hellre väljer de röda. De svarta och de röda brytarna är också lite tystare än de blåa och bruna brytarna.

Det sägs att de blåa och bruna brytarna används mer av skribenter och att det beror på två saker. Det där lilla ”guppet” som blåa och bruna brytare måste passera gör den taktila återkopplingen till fingertopparna än mer påtaglig. När ”guppet” passeras hörs också ett första svagt klick, som nästan inte går att urskilja från ljudet av att tangenten går i botten. Att skriva känns mindre efemärt.

När jag köpte ett nytt tangentbord valde jag ett med Cherry MX Blue-brytare, både för att jag gillar den tydligare taktila återkopplingen och för att jag gillar det lite klickigare ljudet. Det finns mängder av demonstrationer av Cherry MX-brytare på YouTube, men det allra bästa är naturligtvis att testa olika tangentbord innan man köper ett.

Lyssna på ljudet från olika Cherry MX-brytare:

Red

Red silent

Black

Black silent

Blue

Brown

Det kanske är tveksamt att man skulle bli en bättre skribent bara genom att byta till ett mekaniskt tangentbord, men om helhetsupplevelsen av att skriva förbättras avsevärt, så vore det väl inte helt omöjligt att det skulle kunna avspegla sig i det skrivna?

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s