Kom i form med Walt Whitmans träningsguide

”To you, clerk, literary man, sedentary person, man of fortune, idler, the same advice. Up! … Out in the morning!”
– Walt Whitman, Manly Health and Training

Zachary Turpin, en doktorand vid University of Houston, har hittat ”a lost book, and a most unusual one, by Walt Whitman himself.” Boken är en guide i ”manly training” och publicerades under pseudonymen Mose Velsor. Den moderna amerikanska diktens urfader lär ut ”the science of a sound and beautiful body” och redaktören, Ed Folsom, som ansvarar för publiceringen av texten hävdar att den kommer att ”alter the course of Whitman scholarship and biography”.

Rapporterar The Guardian:

”In the journal, Turpin says the work can be seen as ‘an essay on male beauty, a chauvinistic screed, a sports memoir, a eugenics manifesto, a description of New York daily life, an anecdotal history of longevity, or a pseudoscientific tract’, and warns that it can be ‘eyebrow-raising’. ‘Readers should prepare to encounter a more-than-typically self-contradictory Whitman; his primary claims tilt from visionary to reactionary, commonsensical to nonsensical, egalitarian to racist, pacific to bloodthirsty – and back again,’ he says.”

Texten är ganska lång, 50.000 ord, och Whitman har mängder med tips. Bland annat framhåller han att ett skägg är ”a great sanitary protection for the throat.” Du kan läsa hela guiden här.

Utvalda dagar

Och så vill vi passa på att rekommendera en helt aktuell titel från ellerströms, Walt Whitmans Utvalda dagar, som, enligt diktaren själv, är ”kanske den mest egensinniga, spontana, fragmentariska bok som någonsin tryckts”. Det är en självbiografisk bok som bland annat skildrar poetens uppväxt i Brooklyn och upplevelser under inbördeskriget.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s