Jessa Crispin i intervju om Bookslut, om varför webbfanzinet läggs ned, medierna och samtidslitteraturen

2002 var Jessa Crispin en 23 år gammal college drop out bosatt i Texas. Då startade hon webbfanzinet Bookslut, som hade en tydlig inriktning på litteratur utgiven av små och medelstora förlag.logonew

Sakta med säkert växte Bookslut, vars numer klassiska logga är en naken läsande kvinna, till en mindre maktfaktor på det som då entusiastiskt kallades Bookternet – samtidigt som tidningsbranschen skar ned allt mer drakoniskt på sin litteraturbevakning, så frodades den på internet, som många knöt stora förhoppningar till. Häromdagen meddelade Crispin i ett lakoniskt blogginlägg att Bookslut läggs ner.

Majnumret av Bookslut är det sista. Webbfanzinet och dess arkiv kommer emellertid att finnas kvar på nätet ”tills apokalypsen kommer”.

I samband med nedläggningen gav Crispin en intervju i New York Magazine, i vilken hon förklarar att orsaken till nedläggningen delvis har ekonomiska orsaker. Hon berättar också att hon inte har särskilt mycket till övers för den samtida amerikanska litteraturen, särskilt inte den omstridda MFA-litteraturen:

”You’re not a fan of the industry.

Part of the reason why I disengaged from it is I just don’t find American literature interesting. I find MFA culture terrible. Everyone is super-cheerful because they’re trying to sell you something, and I find it really repulsive. There seems to be less and less underground. And what it’s replaced by is this very professional, shiny, happy plastic version of literature.”

Vid det här laget är Jessa Crispin snarast en del av branschen och hon kommer inte gå sysslolös när Bookslut går i graven. Svaret på frågan vad hon är mest stolt över:

”I don’t know, just that we existed at all seems like a nice thing. I’m proud of the fact that we covered women, work in translation, and writers of color, and we did it without being fussy about it.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Intervjuer, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s